Hrvatska obustavlja zapošljavanje u prosveti diplomaca iz Republike Srpske

Hrvatska ministarka za nauku i obrazovanje Blaženka Divjak izjavila je da Republika Srpska odbija da na zahtev Hrvatske proverava diplome iz tog BiH entiteta.

Izvor: Beta

Nedelja, 16.02.2020.

19:52

Hrvatska obustavlja zapošljavanje u prosveti diplomaca iz Republike Srpske

Kako je dodala, zato u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno zapošljavanje osoba s diplomama iz RS.

Divjak je za TV N1 komentarisala proveru svih diploma osoba zaposlenih u hrvatskom školstvu, koju nije prošlo stotinu od 1.300 direktora škola u Hrvatskoj, javila je agencija Hina.

"Poslali smo uputstvo da nema izgovora da se to sprovede, različiti su bili izgovori zašto do sada nije sprovedeno", rekla je ministarka, dodavši da je do sada nađeno 49 "neverodostojnih isprava".

"Taj proces još traje. Provereno je 80 odsto sastava", naglasila je Divjak, rekavši da je odnos svedočanstava o školskoj spremi i diploma pola-pola.

Ministarka se požalila da Republika Srpska odbija da proverava diplome na zahtev Hrvatske i zbog toga će, kako je rekla, u hrvatskom školstvu biti zaustavljeno svako zapošljavanje osoba s diplomama koje potiču iz tog entiteta.

"Da je jedna bila bi previše, a 50 je mnogo previše", rekla je ona.

U ministarstvima postoji procedura obavezne provere diploma, a Divjak smatra da bi to trebalo uvesti svuda - od javnih tela i preduzeća do svih ostalih.

"U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti pre godinu dana da će biti toliko problema: od same tromosti sistema da se to pokrene, neki direktori to nisu sproveli na vreme, tražili su izgovore", rekla je ministarka Divjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: