"Kakva bi bila 'divna' diskusija da mene nema"

Predsednik Vučić istakao je u Briselu da je neformalna radna večera od velikog značaja i najavio da će da štiti interese Srbije i srpskog naroda.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.02.2020.

19:15

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće večeras neformalnoj večeri koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

Vučić je, u izjavi za TV Pink, uoči sastanka, kazao da će na njemu prisustvovati ne samo predsednik Saveta EU, već i predsednica Evropske komisije, šef evropske diplomatije, „sve što je važno u Evropi“.

Istakao je da neće biti lako ni njemu, ali ni drugim učesnicima sa Balkana.

"Svako će izneti svoje. Zamislite kako bi izgledalo da nisam ovde. Kakva bi bila divna unisona diskusija da mene nema. Oni će da štite interese svojih teritorija i zemalja, a ja Srbije i srpskog naroda"“, objasnio je on.

Na konstataciju da će se za stolom naći sa svima koji "ne vole Srbiju", Vučić je rekao da nikada ne bi govorio da neko od njih ne voli našu zemlju.

"Svakako smo možda meta njihove kritike. Ne znam kako ste našli Edija Ramu u svemu tome. Mogu da nas napdaju Hašim Tači ili Aljbin Kurti, ne znam ko će da dođe, Milo Đukanović zbog Zakona o slobodi veroispovesti, Željko Komšić što mu se ne sviđa što nisam, ne znam šta, rekao Miloradu Dodiku. Možda i Andrej Plenković što nisam oduševljen izjavama o Stepincu i Budaku", rekao je on.

Vučić je kazao da neće biti lako i da bi svakako bilo lepše da gleda utakmicu Crvena Zvezda - Partitzan, ali za to, kako je naglasio, nije biran.

"Hvala Makronu"

Vučić je zahvalio je predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na lepim rečima za njega, ali je dodao da bi voleo da je pažnja EU neuporedivo veća za zemlje Zapadnog Balkana.

Vučić je uoči neformalne večere koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, rekao za TV Pink da iako on i Makron imaju različito viđenje evropske politike, da je Makron uneo drastične promene i pozicionirao Evropu kao geopolitičkog igrača.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara zašto je Evropa toliko zainteresovana za zemlje ZB i kako vidi pohvalu za njega da je sjajan lider koja je došla iz Minhenu od Makrona da EU treba više da ulaže u Srbiju.

"Hvala Markonu. Izuzetno ga cenim i hvala mu na lepim rečima. One su obavezujuće za nas", rekao je Vučić i poručio da će se potruditi da Srbiju pozicionira na još bolji način. Vučić je zahvalio gradjanima Srbije što su Makrona na veoma lep način docekali tokom njegove posete Beogradu.

"Još se pojavio neki Vučić, remetilački faktor"

Vučić je da će večeras na neformalnoj radnoj večeri u Briselu prvo ukazati na kritike koje je izneo srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik povodom zastupljenosti članova tog tela, na toj večeri.

Upitan da prokomentariše pismo Dodika predsedniku Saveta EU Šarlu Mišelu u kojem navodi da je BiH neravnomerno prisutna u Briselu, rekao da je potpuno u pravu.

Tačno je da sam, kada sam poslednji put bio u Briselu, slušao trojicu predstavnika BiH. Kada je Dodik predsedavajući onda sve trojica treba da govore, a kada nije onda je dovoljan samo jedan predstavnik, samo da Dodika ne bi videli", kritikovao je on.

Rekavši da će prvo biti to na šta će da ukaže, upitao je šta će da mu kažu - ništa. Isto kao što ne mogu, kako ističe, da mu odgovore na to o pravima Albanaca u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

"Još se pojavio neki Vučić, remetilački faktor, koji bi da menja nešto, a taman smo usnuli u svoje snove, a on se sada setio da traži neka prava. Ako pitaš za prava onda rušiš vladavinu prava, jer je Ustavni sud doneo presudu u BIH", kritikovao je on.

Podsetio je da je osnov postojanja BiH Dejtonski sporazum, a da međunarodna zajednica kaže da dejtonska uredba govori o zastupljenosti stranaca u tom sudu.

"To je bilo predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je da budu izabrane sudije, a ne Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donose presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS", kazao je Vučić.

Ukazao je da će posle ovog doći na red šume, voda, pa vrtići i škole, i da posle toga neće postojati pravo na jezik kao u Crnoj Gori.

"Naučili su na tu politiku iz devedesetih, početkom dvehiljaditih"

Svi u regionu traže krivca u Beogradu, kaže da bi imali zajedničku spoljopolitičku temu i da bi imali unisone glasove na skupovima poput večerašnjeg, ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred početak neformalnog sastanka u Briselu.

"Svima im je problem Beograd i Srbija. Naučili su na tu politiku iz devedesetih, početkom dvehiljaditih...Najlakše je da okrivimo Beograd, on je za sve kriv, to prolazi", rekao je Vučić za Pink na pitanje šta će reći Željku Komšiću na večeri u Briselu povodom njegove izjave da Vučić nije osudio izjavu Milorada Dodika, čime, kaže Komšić, predsednik Srbije učestvuje u razbijanju BiH.

Vučić je rekao da ne moze da udara "packe" Dodiku, jer je on njegov prijatelj i član predsednistva BiH. "Ja nisam ni Boris Tadić, ni Slobodan Milošević, nisam jedan od onih koji misli da je vrhovni gospodar sveta. Ja sam predsedsednik Srbije, moje je da ponudim pomoć srpskom narodu zapadno od Drine, u Crnoj Gori, a ne da nekom drzim pridike i lupam packe", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je Dodik juče, na pres konferenciji u Beogradu, izrazio zelju da RS pronađe svoj put i da će, ako se nastavi nepoštovanje Dejtona, krenuti putem samostalnost.

"Ja sam rekao da Srbija poštuje integritet BiH i RS kao enitet, i da Dejtonski sporazum podrazumeva da ne možete da dodeljujete imovinu kako vam padne na pamet, pa makar to bio i Ustavni sud, već kako je to rekao Dejtonski sporazum", naveo je Vučić.

On je ironično primetio da su svi iz SPC i opozicije uvek "suviše mali za sve velikane" na vlasti u CG, kao što su Dodik i ostali "suviše mali za sve velikane" među Bošnjacima i Hrvatima. "Sustina je u tome da svi oni pronađu krivca u Beogradu, da bi imali zajendicku političku temu i da bi imali unisone glasove na ovim i drugim skopovima, rekao je Vučić.

On je dodao da ne može da kaže da je problem RS jer RS nema vojsku, niti može da ima značajnu fiansijsku moć. Dodao je da se ne uzbuđuje zbog toga što su Beograd i Srbija svima problem, ali je pozvao da razmisle kako bi bilo da je neko napao Komšića na teritoriji Srbije, ili Džaferevića, kao što je on napadnut u Srebrenici, i da posle posle pet-šest godina nije pronađen nijedan napadač.

"A usudio bih se da kažem da to u Srebrenici nije bilo dolako od pokušaja ubistva", rekao je Vučić. On je dodao da to nikoga ne interesuje ni u međunarodnoj zajednici, ali drze Srbiji pridike sto nije lupala packe Dodiku.

"To je naša pozicija, koju moramo da razumemo, da bismo mogli da se suprotstavimo, i da govorimo i postavimo kontrapitanja na koje nemaju odgovore - zasto Srbi u RS nemaju ista prava kao svi drugi, zasto Srbi u CG nemaju nikakva prava, pogotovu ne kao Albanci u Severnoj Makedoniji? Ali, na ta pitanja odgovri ne postoje", rekao je Vučić.

On je dodao da je svakom jasno i u Evropi da tu odgovora nema i ne moze da bude.

"Nije istina da nisu s tim upoznati, sve oni to znaju, šta tražite od Srba", upitao je Vučić i dodao da Srbi neće puškama da dolaze do svojih prava, ali žele da budu postovani i uvaženi. On je podsetio da je to juče rekao i u Minhenu, ali da nailazi na zid ćutanja.
Posle sastanka u Briselu, Vučić je ponovio da podržava intergritet BiH, kao i RS u okviru BiH, te da tu nema šta da se doda, osim što mnogi žele da ga savetuju kako da vodi politiku Srbije.

"To što ljudi pokazuju nezadovoljstvo Beogradom i pokušavaju da kažu da Beograd stoji iza svega...Pa, nisam ja donosio odluke Ustavnog suda, ni zakon o Slobodi veroispovesti, niti bilo ko Beograda, već neki drugi", istakao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: