Posle šest decenija: Susret šefova diplomatija zavađenih zbog verskih pitanja

Šefovi diplomatije Kine i Vatikana sreli su se prvi put, uprkos tome što dve zemlje već decenijama nemaju diplomatske odnose zbog razlika po verskim pitanjima

Izvor: Beta

Subota, 15.02.2020.

13:02

Posle šest decenija: Susret šefova diplomatija zavađenih zbog verskih pitanja
EPA-EFE/ MAURIZIO BRAMBATTI

List Ženmin žibao je naveo da su se šef kineske diplomatije Vang Ji i njegov vatikanski kolega Pol Galager sastali juče u Minhenu, gde se održava konferencija o bezbednosti.

Susret na tom diplomatskom nivou je prvi posle najmanje šest decenija, pošto Vatikan i Kina nemaju diplomatske odnose od pedesetih godina prošlog veka.

Do sastanka je došlo u sklopu otopljavanja bilateralnih odnosa nakon što je 2018. potpisan istorijski sporazum o imenovanju katoličkih biskupa u Kini.

"Ovo danas je prvi susret ministara spoljnih poslova Kine i Vatikana. On će otvoriti mnogo prostora za buduću komunikaciju", naveo je Vang.

Komunistička partija Kine veruje da bi bilo koja organizacija, pa tako i verska, mogla biti pretnja njenom autoritetu. Zbog toga je odavno sumnjičava prema Vatikanu, zbog njegovog potencijalnog političkog uticaja na kineske katolike.

Oko 10 miliona rimokatolika u Kini sme da ide samo u crkve povezane s državom i čije sveštenike je odobrila vladajuća partija.

Međutim, mnogi se okupljaju i u verskim objektima kojima upravljaju ljudi odani papi.

Prema "preliminarnom" sporazumu iz 2018, papa Franja je priznao kineske biskupe koje je Peking imenovao bez njegovog blagoslova.

Sporazumom su obe strane dobile prava u vezi imenovanja.

Uprkos približavanju, obnova zvaničnih veza Vatikana i Pekinga je i dalje veoma komplikovana stvar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: