"Kina je pretnja po svetski poredak"

Američki ministar odbrane Mark Esper opisao je danas Kinu kao sve veću pretnju svetskom poretku.

Izvor: B92

Subota, 15.02.2020.

12:21

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Espen smatra zemlja krade zapadna znanja, zastrašuje manje susede i želi "da ostvari prednost na bilo koji način i po svaku cenu".

Esper, koji često kritikuje Kinu, rekao je u obraćanju bezbednosnoj konferenciji u Minhenu da je Peking na vrhu Pentagonove liste potencijalnih protivnika.

Zatim slede Rusija, "otpadničke države" poput Severne Koreje i Irana, i pretnje ekstremističkih grupa.

"Komunistička partija Kine se sve sve brže i sve dalje kreće u pogrešnom smeru - više unutrašnje represije, više predatoskih ekonomskih postupaka, više čvrstorukaštva, i onoga što me najviše brine, agresivnije vojno nastupanje", naveo je američki ministar.

Prema njegovim rečima, SAD ne žele sukobe s Kinom.

On je dodao i da je američka vlada obezbedila medicinske zalihe da bi pomogla Kini u borbi protiv korona virusa.

Međutim, kako je rekao, Peking je jasno pokazao svoje dugoročne namere dok Evropa i ostatak sveta moraju da se "probude i shvate" pretnje koje predstavlja Kina.

"Komunistička partija i njeni pridruženi organi, pa i Narodno-oslobodilačka armija, sve više deluju u područjima van svojih granica, uključujući i Evropu, i traže način da ostvare prednost na bilo koji način, i po bilo kojoj ceni", rekao je Esper.

Esper je izjavio da, iako se često "sumnja u transparentnost i iskrenost" Pekinga, kineskoj vladi "treba verovati na reč" kada se radi o bezbendosnim ciljevima.

"Oni su rekli da Narodna Republika Kina namerava da do 2035. završi modernizaciju vojske i da do 2049. želi da dominira Azijom kao prvorazredna globalna vojna sila", naveo je on.

Šef Pentagona je takođe rekao da Kina ugnjetava svoj narod i preti susedima.

"Želimo da se Kina ponaša kao normalna zemlja, što znači da kineska vlada treba da promeni svoju politiku i ponašanje", naveo je Esper.

Esper, kao i njegov prethodnik Džejms Matis, želi da prebaci fokus američke vojne i bezbednosne politike sa malih ratova protiv ekstremista i pobunjenika na Kinu. Američke saveznike u Evropi ipak mnogo više brine Rusija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: