Situacija u Južnoj Americi se zaoštrava: "Bolsonaro želi rat"

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je brazilskog predsednika, ekstremnog desničara Žaira Bolsonara, da želi "oružani sukob" dve zemlje.

Izvor: Beta

Subota, 15.02.2020.

10:02

Situacija u Južnoj Americi se zaoštrava:
Getty/Carolina Cabral

"Bolsonaro priprema brazilske oružane snage za oružani sukob s Venecuelom, podržavajući terorističku grupu koja je napala jednu kasarnu naše vojske", rekao je Maduro stranim novinarima u Karakasu.

On je govorio o napadu grupe dezertera na kasarnu u pograničnoj saveznoj državi Bolivar 22. decembra.

Tom prilikom je jedan vojnik poginuo a napadači su potom zatražili azil u Brazilu.

"Postoje terorističke grupe koje na brazilskoj teritoriji pripremaju vojne upade u Venecuelu i mi imamo pravo da se branimo", naveo je Maduro.

On je za Bolsonara rekao da je "fašista".

Danas i sutra će u više regiona Venecuele biti održana vojna vežba pod nazivom "Bolivarski štiti 2020", pre svega u delovima zemlje koji se graniče s Kolumbijom i Brazilom.

Brazil, Kolumbija i Peru su medju nekoliko desetina zemalja koje traže da se Maduro povuče s vlasti i koje su kao šefa države priznale opozicionara Huana Gvaida, koji se za predsednika proglasio na mitingu u januaru prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: