"Poruke iz Minhena: Okončanje dijaloga uz obostrano priznanje"

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji dobio jasne poruke.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.02.2020.

23:10

EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Te poruke su, kako kaže, da Priština mora povećati odgovornost za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom, sa, kako je rekao, "posebnim naglaskom na okončanje dijaloga uz obostrano priznanje".

"Poruke svih svetskih lidera u Minhenu u vezi sa Kosovom bile su da se održi partnerstvo Kosova sa EU, NATO i posebno sa SAD“, rekao je, između ostalog, Tači, prenosi prištinska "Koha ditore".

On kaze i da je mu je sa svima sa kojima je razgovarao u Minhenu rečeno da je potrebno povećati odgovornost i spektar politicke saradnje sa SAD, "kako bi se postigla finalizacija sporazuma između Kosova i Srbije, što podrazumeva uzajamno priznavanje".

Tači je, kako prenosi Kosovo onlajn, istakao da tu "šansu treba iskoristiti”.

"Ako je iskoristimo, dobićemo decenije ekonomskog razvoja, ako je ne iskoristimo ostaćemo povređeni i izolovani od međunarodne zajednice, bez ekonomskih, političkih, diplomatskih koristi, novih priznanja ili članstva u međunarodnim organizacijama“, naglasio je.

Tači je dodao da će iz Minhena otputovati u Brisel, gde će prisustvovati prvom sastanku lidera Evropske unije sa liderima Zapadnog Balkana.

"Kosovo će biti predstavljeno i razgovaraće se o daljim koracima, kako o liberalizaciji viznog režima, tako i o mogućnostima za bližu saradnju sa svima", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: