"Ukinućemo takse, ali..."

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da bi bilo dobro da do konacnog sporazuma sa Srbijom dođe brzo.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Georgi Licovski
EPA-EFE/ Georgi Licovski

On je istakao da brzina ne bi trebalo da stavi u drugi plan sadržaj sporazuma.

U intervjuu za Dojče vele datom u Minhenu, gde je učestvovao na bezbednosnoj konferenciji, Kurti je naveo da je potreban principijelan dijalog i uz konsultacije sa svim medjunarodnim partnerima, prenosi Koha.

"Nisam protiv dijaloga, ali za dobro pripremljen i principijelan. Ja sam za konstruktivan dijalog koji nas vodi do sporazuma koji je ne bi bio ugrožen ni iznutra ni izvana. Sada imamo novi legitimitet, ali to se ne može reći i za Srbiju, oni imaju izbore do kraja aprila, možda kada završe izbore. Zatim, hajde da razgovaramo i s Briselom, Berlinom, Parizom i Vašingtonom kako bi dijalog bio okončan konstruktivnim i fer sporazumima”, rekao je Kurti.

On je dodao da je što pre dogovor bude postignut to bolje, ali je istakao da je sadržaj prioritet iznad svega i da je reciprocitet je normalan princip u bilateralnim odnosima".

"Ukinućemo takse, ali ćemo uspostaviiti reciprocitet. Građani su za to glasali 6. oktobra”, rekao je Kurti.

On je još rekao da "mini-Šengen", za koji se zalažu Srbija, Albanija i Severna Makedonija, treba uključiti u berlinski proces koji obuhvata sve zemlje Zapadnog Balkana.

Kurti je ponovio da želi da se Kosovo i Albanija što više integrišu i ujedine, da sarađuju u svim oblastima.

"Razlike su ogromne i susret s albanskim premijerom Edijem Ramom u Minhenu jedan je od najboljih sastanaka u poslednje dve ili tri godine s njim”, zakljucio je Kurti.

strana 1 od 83 idi na stranu