"Taj dan još nije stigao, ali doći će"

Karakas -- Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro izjavio je u petak da vlasti nisu pritvorile lidera opozicije Huana Gvaida zato što sudovi to nisu naredili.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Rayner Pena
EPA-EFE/ Rayner Pena

Maduro je ipak upozorio: "To će se dogoditi".

Maduro je ovu primedbu izneo na sastanku s predstavnicima međunarodnih medija tri dana nakon što se Gvaido vratio sa turneje po Sjedinjenim Državama i Evropi, prkoseći sudskom nalogu koji mu je zabranio da napušta zemlju.

Uprkos naredbi, službenici na granici su pustili Gvaida u zemlju nakon što je stigao komercijalnim letom na glavni međunarodni aerodrom u Venecueli.

Maduro je rekao da će Gvaido biti uhapšen onog dana kada venecuelanski pravosudni sistem odluči da treba da bude zatvoren, "zbog svih zločina koje je počinio".

"Taj dan još nije stigao", dodao je u odgovoru na pitanje novinara AP. "Ali doći će".

Analitičari i protivnici Madura kažu da se venecuelanski pravosudni sistem ne može posmatrati kao nezavisan od izvršne vlasti i da on efektivno deluje kao produžena ruka vlasti.

Lider opozicije je sada drugi put putovao van Venecuele uprkos zabrani. U oba slučaja mu je bio dozvoljen povratak u zemlju.

Gvaido (36) je u napetoj sukobu za vlast s Madurom od kada se prošle godine proglasio predsednikom Venecuele. Poslednje međunarodno putovanje Gvaida bio je pokušaj prikupljanja podrške dok se njegov antivladin pokret bori da povrati zamah, a Maduro učvršćuje svoju moć.

strana 1 od 502 idi na stranu