Više od 140 džihadista biće oslobođeno u Francuskoj do 2022. godine; Šta posle toga?

Poslanik francuske desnice koji je član komisije o zakonima Gijom Larive upozorio je da će više od 140 zatvorenih džihadista biti oslobođeno do 2022. godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: zabelin/depositphotos.com
Foto: zabelin/depositphotos.com

List Figaro preneo je njegovo otvoreno pismo upućeno predsedniku Francuske Emanuelu Makronu.

"Ukupno 531 osoba zatvorena je zbog dela islamističkog terorizma. Međutim, među onima koji se smatraju opasnim, 43 će biti oslobođeno tokom 2020. godine, 57 tokom 2021. godine i 46 tokom 2022. godine", naveo je Larive, član desničarske stranke Republikanci.

"Ko bi mogao da poveruje da takvi ljudi, zaslepljeni mržnjom prema Francuskoj i sada slobodni, ne predstavljaju ogroman izazov za nacionalnu bezbednost?", zapitao je Larive.

Poslanik je pozvao Makrona da putem referenduma koji bi organizovao pre letnje pauze, predloži zakon kojim bi se osnovao sud za nacionalnu bezbednost. Taj sud bi bio nadležan da naloži, uz potvrdu tužilaštva protiv terorizma, sudski nadzor oslobođenom džihadisti.

Pitanje sudskog nadzora oslobođenih zatvorenika predmet je debate u Francuskoj od početka godine nakon što je oslobođen prvi francuski džihadista osuđen po povratku iz Sirije. Flavijen Moro, osuđen u novembru 2014. godine na sedam godina zatvora, oslobođen je ali je pod stalnim sudskim nadzorom i ima određena ograničenja i zabrane kretanje.

Larive je podsetio da se takve mere primenjuju protiv 77 bivših zatvorenika za razna krivična dela.

strana 1 od 537 idi na stranu