Srbu evakuisani iz Vuhana stižu u Srbiju

Četvoro državljana Srbije koji su iz Vuhana evakuisani i bili su dve nedelje u karantinu u Francuskoj stići će u nedelju u Srbiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Stringer
Getty Images/Stringer

Njihov povratak organizovalo je Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa francuskim vlastima, a nakon dvonedeljnog karantina u Eks-An-Provansu, gde su prebačeni iz Vuhana u Kini.

Ministarstvo spoljnih poslova je sve vreme u kontaktu sa našim državljanima tokom njihovog boravka u karantinu, oni su testirani, nisu imali nikakve simptome virusne infekcije i osećaju se dobro.

U preventivnoj izolaciji je drugih četvoro državljana Srbije, od 14, koliko ih je na brodu "Dajmond prinseš" u kojem je 5. februara proglašen dvonedeljni karantin zbog virusa korona. Niko od njih, međutim, nema temperaturu i trenutno se dobro osećaju..

Ambasada Srbije u Tokiju je u redovnom kontaktu sa našim državljanima na brodu, a prema današnjim informacijama od 218 osoba s broda sa pozitivnim testom na virus, čak 110 je Japanaca, dok su preostali iz 18 zemalja.

Kod osmoro pacijenata zabeleženi su teži simptomi bolesti.

Od ukupno 3.711 osoba koje su bile na brodu kad je uveden karantin pa do 13. februara u bolnice je premešteno 265 osoba.

Za preostalih 3.446 osoba biće omogućeno, a ukoliko su stariji od 80 godina i negativni su na virus, da izaberu da ostanu na brodu do kraja karantina ili će biti premešteni u odgovarajući smeštaj koji će obezbediti japanske vlasti.

strana 1 od 537 idi na stranu