Hrvatska policija spasla 36 migranata zarobljenih na Egejskom moru

Dubrovački pomorski policajci spasli su 36 migranata, među kojima je bilo petoro dece, sa gumenog čamca koji je ostao bez goriva u Egejskom moru.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images / David Ramos
Ilustracija: Getty Images / David Ramos

Kako se navodi u saopštenju dubrovačke policije, četiri policajca spasla su migrante u ponedeljak tokom nadzora morske granice EU i Turske, u okviru Fronteksove misije "Posejdon".

Hina prenosi da je gumeni čamac s migrantima uočen na području od delte reke Evros do mesta Makri, a da su policajci, pošto su čuli zapomaganje s čamca, pritekli u pomoć.

"U gumenjaku su zatekli 36 stranih državljana, od kojih petoro dece, 11 žena i 20 muškaraca. Bili su u lošem zdravstvenom stanju, prehladjeni, dehidrirani, a neki od njih i bez svesti. Gumenjak je ostao bez goriva, a temperatura mora u trenutku kada su ih zatekli bila je samo dva stepena Celzijusa, pa je pitanje šta bi se s njima dogodilo da nisu spašeni", naveli su u Policijskoj upavi dubrovačko-neretvanskoj.

Migranti su prebačeni u policijsko plovilo, gde su im službenici dali vodu i tople napitke, kao i termo-folije, nakon čega su prevezeni u luku Aleksadropolis. Tamo ih je dočekala i zbrinula hitna pomoć.

"Od 36 migranata, njih pet je hospitalizirano, dok su ostali, nakon ukazane lekarske pomoći, zbrinuti u prihvatnom centru gde sledi dalje postupanje u skladu sa nacionalnim i evropskom zakonodavstvom", navode u dubrovačkoj policiji.

strana 1 od 553 idi na stranu