Državni tužilac: Tramp me "potkopava" tvitovima

Američki državni tužilac Vilijam Bar izjavio je da ga predsednik Donald Tramp "potkopava" tvitovanjem i onemogućava ga u obavljanju njegovog posla.

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

11:54

Državni tužilac: Tramp me
Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Bar kritikuje Trampa dok se Ministarstvo pravosuđa bavi slučajem u koji je umešan Rodžer Stoun, bivši osuđeni savetnik predsednika, preneo je BBC.

Državni tužilac je optužen da je popuštao predsedničkim pritiscima.

Barovi komentari su redak primer njegovog negodovanja na Trampovo ponašanje.

"Mislim da je vreme da se prestane sa tvitovima o krivičnim predmetima Ministarstva pravde", rekao je Bar za ABC njuz.

"Ne mogu da radim svoj posao ovde u Ministarstvu uz konstantne komentare u pozadini koji me potkopavaju", dodao je on.

Vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel izjavio je da predsednik treba da posluša Barov savet.

"Ako državni tužilac kaže da ga to sprečava da obavlja svoj posao, predsednik bi trebalo da posluša državnog tužioca", rekao je republikanski senator za Foks njuz.

Ovonedeljna odluka Ministarstva pravde da planira da smanji trajanje zatvorske kazne koju će tražiti za Stouna, dugogodišnjeg prijatelja predsednika SAD, izazvala je bes mnogih.

Stoun je osuđen u novembru zbog opstrukcije istrage Obaveštajnog komiteta o ruskom uplitanju u izbore održane 2016. godine godine.

Federalni tužioci su u početku preporučivali da Stoun treba da dobije sedam do devet godina zatvora zbog pokušaja sprečavanja istrage.

Predsednik je brzo izrazio svoje protivljenje tome u tvitu, u kome je napisao: "Ovo je užasna i veoma nepravedna situacija."

Ministarstvo pravosuđa je tada odbacilo preporuku svog tužilačkog tima, pokrenuvši pitanje da li je Bar intervenisao u ime Trampovog saveznika.

Četiri tužioca su tada napustila tužilaštvo.

Predsednik Tramp je pohvalio Bara zato što je preuzeo odgovornost za slučaj.

Bar je insistirao na tome da predsednik nikada nije tražio od njega da učini bilo šta vezano za krivični slučaj, ali i rekao da ga njegovi tvitovi onemogućavaju da radi svoj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: