"Rešenje između Beograda i Prištine nije u promeni granica"

Albanski predsednik Ilir Meta rekao je da je vreme da se reši problem Beograda i Prištine, ali da rešenje nije u promeni granica.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.02.2020.

10:13

EPA/Johannes Simon

Meta je istakao da se rešenje zapravo nalazi u poštovanju evropskih standarda koji se tiču manjinskih naroda.

Meta je na svečanosti povodom obeležavanja 12 godina od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti u Tirani rekao da danas u svetu ima mnogo većinskih i manjinskih naroda, ali da je jedinstveno rešenje u demokratskom načinu rešavanja problema.

"Na Balkanu svaki narod, svaka nacija, je većina u jednoj i manjina u drugoj zemlji. Rešenje ne može biti promena granice, već da se poštuju evropski standardi svake manjine u svakoj zemlji. Nakon ovog važnog događaja imamo jedan mnogo važan događaj, a to je praznik Srbije, gde takođe treba da prisustvujemo", rekao je Meta.

On je rekao da je jedino rešenje suživot i poštovanje evropskih standarda za manjine, a da nijedno rešenje koje vodi u smeru smanjenja broja Albanaca u Srbiji ili, kako kaže, Srba na Kosovu, neće biti održivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: