"Želimo li našu ili Orbanovu Sloveniju"

Marjan Šarec, slovenački premijer u ostavci, pozvao je nadležne slovenačke službe da ispitaju izvore finansiranja Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše.

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

14:05

EPA/CLEMENS BILAN

HINA izveštava da je Šarec na svom Fejsbuk nalogu upozorio stranke koje pregovaraju sa Janšinom SDS o formiranju nove koalicione vlade desnog centra da se zapitaju pod čijim će uticajem biti ta vlada kada se zna da se mediji naklonjeni SDS finansiraju iz Mađarske.

Šarec je posebno "prozvao" predsednika parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi Mateja Tonina od kojeg je zatražio da o tom pitanju pokrene istragu.

"Umesto toga Tonin radije pregovara sa Janšom o ulasku u novu koalicionu vladu", primetio je Šarec uz konstataciju da bi se parlament morao pozabaviti pitanjem finansiranja iz inostranstva političkih stranaka i medija koji su im naklonjeni.

U tom kontekstu, on je podsetio da su poslovni ljudi iz krugova bliskih mađarskom premijeru Viktoru Orbanu tokom poslednjih nekoliko godina ulagali značajna sredstva u privatnu televiziju i informativne platforme koje je osnovala Janšina stranka.

"Onaj ko te finansira ne čini to jer si lep, nego zato što želi nešto zauzvrat. Dakle, želimo li Orbanovu Sloveniju ili našu, suverenu Sloveniju", zapitao se Šarec.

Istovremeno, on je apelovao na čelnike stranaka koje pregovaraju sa Janšom o koalicionoj vladi da se suoče sa "jasnom dilemom" i da se, umesto što brane svoje fotelje i pozicije opredele za vanredne izbore na kojima bi o budućoj političkoj konfiguraciji i novoj vladi odlučivali birači.

Šarec je krajem januara dao ostavku na premijersko mesto i predložio nove izbore, dok njegov kabinet obavlja tekuće poslove do izbora prelazne vlade.

SDS Janeza Janše je pozvala tri stranke desnog centra na pregovore o formiranju koalicije za sastav prelazne vlade: Stranku modernog centra (SMC), demohrišćane okupljene u Novoj Sloveniji (NS) i Demokratsku stranku penzionera (DESUS).

Smatra se da bi ta vlada mogla da ima najmanje 48 zastupnika u parlamentu čiji je pun sastav 90 poslanika.

Pregovori još traju i ne isključuje se mogućnost sazivanja novih izbora u aprilu ili maju ukoliko se u okviru sadašnjeg saziva ne formira nova, prekomponovana većina i postigne dogovor o mandataru za sastav nove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: