Nove slike iz Srpsko-ruskog centra u Nišu, ovako izgleda vežba FOTO

Zamenik ministra za civilnu odbranu i vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan posetio je sa ambasadorom Rusije Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu.

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

20:45

Nove slike iz Srpsko-ruskog centra u Nišu, ovako izgleda vežba FOTO
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Tom prilikom Čuprijan i Bocan-Harčenko su ukazali na važnost centra u suzbijanju posledica humanitarnih katastrofa.

U tom centru održana je vežba vatrogasaca-spasilaca i Gorske službe spasavanja, u prisustvu državnog sekretara MUP-a Srbije Milisava Miličkovića, koji je sa ruskom delegacijom posetio Centar.

Bocan-Harčenko je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u humanitarnim pitanjima izuzetna i od velike važnosti.

"Delatnost Srpsko-ruskog humanitarnog centra se nalazi pod stalnom kontrolom i u okviru vizije vlade i predsednika Ruske Federacije", rekao je Bocan-Harčenko.

Naveo je da je Centar osposobljen, opremljen i spreman na neophodne odgovore na izazove humanitarne situacije.

"Verujem da ćemo kroz razvoj obezbediti još brže reagovanje u humanitarnoj situaciji na potrebe u ovoj oblasti", rekao je Harčenko i izrazio zabrinutost da Centar "teže posluje zbog pritisaka spolja".

Čuprijan je rekao da je ovo osma godina kako Centar funkcioniše, i da je upravo osnovan u cilju da predstavlja garanciju humanitarne bezbednosti i pružanja pomoći čitavom balkanskom regionu.

"Kroz vreme je i potvrđen značaj ovog centra", istakao je Čuprijan.

Kako kaže, čovečanstvo ne može da pobedi do kraja sve požare, tehnogene havarije i predstojeće vanredne situacije, ali razumni ljudi moraju uvek da vode računa kako da minimalizuju moguće rizike.
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr
Državni sekretar u MUP Srbije Milisav Miličković naveo je da kontinuirani razvoj i unapređenje saradnje Rusije i Srbije i nadležnih organa dve države doprinosi prepoznatljivosti Centra kao profesionalne organizacije koja je sposobna da sopstvenim kapacitetima bude ravnopravni učesnik u profesionalnom usavršavanju vatorgasaca-spasilaca, ali i podrška u reagovanju u vanrednim situacijama.

"U proteklom periodu svedoci smo potrebe da zajedničkim snagama reagujemo i adekvatno odgovorimo izazovima u vanrednim situacijama", rekao je Miličković i podsetio na pomoć ruskog Ministarstva za vanredne situacije u gašenju šumskih požara u novembru 2019. na Staroj planini, u čemu je učestvovao vazduhoplov "iljušin 76" iz Rusije.

Naveo je i da je spremnost srpskih i ruskih vatorgasaca-spasilaca da zajednički vežbaju i podignu nivo međusobne interakcije u prethodnoj godini prikazana tokom vežbe "Srbija 2019".

"Zajednički mozemo razmotriti trenutne kapacitete Centra i utvrditi dalje aktivnosti kako bi napravili sledeći iskorak i još jednom potvrdili profesionalnost Srpsko-ruskog humanitarnog centra", poručio je Miličković.

U narednom periodu, kaže, nastojaće se da se promovišu kapaciteti koje poseduje Centar, kao moderan nastavno-trenažni centar koji će biti pristupačniji većem broju stručnjaka koji se bave vanrednim situacijama.

"Buduće aktivnosti će biti usmerene na uređenju zgrada u kojima je sedište, uz poboljšanje postojećih kapaciteta, pa sve do formiranja smeštajnih kapaciteta i regulisanje poligona za obuku takozvane betonjerke", rekao je Miličković.

Naveo je i da sistemski rad na unapređenju kapaciteta mora pratiti i unapređenje kapaciteta stručnog kadra koji će, kaže, doprineti organizaciji obuka.

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne organizacije civilne odbrane Andrej Kudinov kaže da je ta organizacija izuzetno zainteresovana za Centar u Nišu i da će dobiti podršku strateških partnera, kao što su Rusija i Međunarodna organizacija civilne zaštite.

Direktor Republičke uprave civilne zastite Republike Srpske Milan Novitović je pozvao predstavnike Međunarodne organizacije civilne zaštite da omoguće da Uprava u što kraćem roku postanu pridruženi član.
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: