Deca koja su bila prepuštena sama sebi smeštena u Dečje selo

Šestoro dece koja su živela sama u Novom Kozjaku, u opštini Alibunar, smeštena su u Dečje selo u Sremskoj Kamenici i osećaju se dobro.

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

17:33

Default images

Nad Centrom za socijalni rad u Alibunaru biće pokrenut inspekcijski nadzor, saopštio je danas Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Srbiju je proteklih dana pogodila vest o životu šestoro dece starosti od tri do 16 godina koja u trošnoj kući i u siromaštvu žive sama. Oni brinu jedni o drugima, a najveći teret i briga bili su na najstarijoj devojčici.

Kako su ranije mediji preneli, otac dece je u zatvoru, a majka ih je napustila.

Nakon priče u medijma mnogo ljudi se javilo sa željom da pomogne deci. Prvo rešenje bilo je da deca budu smeštena u hraniteljske porodice, ali oni nisu želeli da se razdvajaju.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo je od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

Posle posete Centru za socijalni rad Alibunar u četvrtak i vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom centra, izdat je nalog za hitno zbrinjavanje šestoro maloletnika, a deca su juče zbrinuta i smeštena u Dečje selo.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić je u petak boravio sa decom i razgovarao sa direktorom i stručnim radnicima u Dečjem selu o prvim koracima adaptacije.

“Svih šestoro mališana smešteno je u jednu kućicu, u kojoj su dobro spavali, a nakon buđenja i doručka pregledani su i okupani. Deca se dobro osećaju, raspoložena su i, prema rečima stručnih radnika, komunikativna i lako ostvaruju kontakte sa drugom decom u Dečjem selu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Vuletić je rekao da je ta mera privremena, a u daljem postupku, nakon procena stručnih radnika i Centra za socijalni rad u Alibunaru, radiće se na utvrđivanju najadekvatnijeg rešenja za trajno zbrinjavanje te dece. Dodao je da će o utvrđenim propustima i odgovornosti nadležnih pokrajinski sekretarijat izvestiti javnost nakon kompletnog izveštaja inspekcijskog nadzora, koji se očekuje najkasnije za četiri do pet dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: