Sedam pacijenata u Kliničkom centru Srbije od početka epidemije koronavirusa, bez zaraženih

Od pojave novog koronavirusa u Kini na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije zbrinuto je sedam pacijenata kod kojih je postojala sumnja da su zaraženi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/Sean Gallup
Ilustracija: Getty images/Sean Gallup

Međutim, laboratorijske analize su pokazale da su svi nalazi negativni.

Reč je o građanima Srbije, ali i o kineskim državljanima, koji su boravili u Kini i imali su simptome respiratorne infekcije.

"Niko od nih nije bio u direktnom kontaktu sa potvrđeno obolelima, niko od njih nije zdravstveni radnik koji je radio na lečenju obolelih, tako da je bila mala verovatnoća da su zaraženi", rekao je direktor Infektivne klinike KCS doc.Goran Stevanović.

Bez obzira na to što je bila mala verovatnoća da su zaraženi, poštovani su protokoli, svi su izolovani dok nije stigla potvrda da su nalazi negativni.

Kod većine je utvrđen sezonski grip, neki su zadržani na lečenju u Infektivnoj klinici, jer su imali ozbiljne gripozne upale pluća.

Stevanović napominje da je to za Infektivnu kliniku uobičajen način rada, da su spremni za zbrinjavanje najkomplikovanijih pacijenata, uključujući i zaražene koronavirusom.

Za sve putnike koji dolaze iz Kine, ukoliko imaju respiratorne infekcije, Ministarstvo zdravlja otvorilo je telefonski broj 064 8945 235 na koji mogu da se jave.

Svetska zdravstvena organizacija je, zajedno sa Svetskom organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO), utvrdila ime za novi koronavirus kovid-19 (COVID-19).

Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) proglasio je 30. januara 2020. godine javnozdravstvenu pretnju od međunarodnog značaja zbog epidemije bolesti koju izaziva novi koronavirus.

Broj žrtava koronavirusa u Kini porastao je na 1.383, a zabeleženo je 5.090 novih slučajeva obolevanja.

Od tog virusa obolelo je ukupno 64.435 osoba u više od 25 zemalja širom sveta, a među obolelima u Kini je sve više zdravstvenih radnika koji su se brinuli o obolelima.

strana 1 od 92 idi na stranu