Instagram u srpskoj politici: Ko je shvatio ozbiljno, a ko objavljuje bez plana?

Instagram među društvenim mrežama jača uticaj u predstavljanju političara i komunikaciji sa biračima. Koliko su se Instagramu posvetili srpski političari?

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

09:20

Instagram u srpskoj politici: Ko je shvatio ozbiljno, a ko objavljuje bez plana?
Foto: B92

Broj pratilaca, način vođenja naloga, učestalost, stil... sve relevantniji kao potencijal da se pretoči u glasove na izborima. U Srbiji, pojedini političari su se latili posla na mrežama, dok drugi i dalje ne idu u korak sa vremenom. Na Instagramu raste uticaj, a ovo je i najmlađa među najuticajnijim platformama.

Predsednika Srbije Aleksandar Vučića na Instagramu na nalogu "Buducnost Srbije AV" prati 48.000 ljudi.

Politički analitičar Bojan Klačar, na Tviteru, analizirao je ukratko prisustvo Vučića na mrežama i pažnju koju im poklanja.

"Aleksandar Vučić je limitirano na Tviteru i tu je državnik, nije jedan od nas. Na Fejsbuku priča sa narodom. Hrana, lake note, interakcija i tu je jedan od nas. Na Instagramu je šareniš, ne mrači, zna da su ti iznad proseka žene i da ta mreža raste, tu je bolja verzija jednog od nas", pojasnio je Klačar. Vučić je nalog "Buducnost Srbije AV" otvorio pre tačno godinu dana, a uređuje ga savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević.

"Instagram nalog @buducnostsrbije je prvi predsednički nalog, otvoren u februaru prošle godine. Nazvan je po kampanji koju smo tada počeli. Predsednik sa njega sve više komunicira sa javnošću, postao je naš portal za slanje važnih političkih poruka i često se mediji pozivaju na objave na našem nalogu. Pored instagrama predsednik ima zvanična predsednički twiter i fejsbuk nalog, tw -@predsednikrs i fb- @buducnosrbijeav. Sva tri uređujem ja, a imam još dve saradnice u timu koje odgovaraju na pitanja građana i pomažu u održavanju naloga", rekla je za medije Suzana Vasiljević.

Kako je navela, predsednik traži što običnije fotografije, te ih ona slika telefonom.

Vučić, takođe, ima i nalog na Instagramu "A Vucic", koji vodi kao predsednik stranke, u želji da izdvoji ovu vrstu političke aktivnosti. Saša Radulović iz "Dosta je bilo" ima 1.257 pratilaca na Instagramu.

U pretežno objavljivanim stranačkim aktivnostima, Radulović ima i fotografije nastale profesionalnim aparatom, telefonom, selfije, kao i plakate koji najavljuju učešće na tribinama. Drži se veoma kratkih opisa.
Lider Dveri Boško Obradović stigao je do 14.200 pratilaca.

Analitičar Bojan Klačar ocenio je da se na Obradovićevom i Radulovićevom nalogu vidi trud, volja i uložena sredstva.

"Prednost dajem Vučiću i Raduloviću, koji se na različitim mrežama obraćaju različitim ciljnim grupama", naveo je Klačar.

Glumac Sergej Trifunović, koji je uplovio u političke vode, vodi nalog, koji se može oceniti kao veoma spontan i bez definisanog plana ili posebnih sredstava. Odnosno, objavljuje kao običan građanin. Ima 138.000 pratilaca.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas posvetio je Instagram političkim aktivnostima i stigao do 5.517 pratilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: