Vojska SAD ponovo aktivira "V Corps"

Američka vojska ponovo je aktivirala novo sedište korpusa, pod nazivom "V Corps".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/Lennart Preiss/Stringer
Ilustracija: Getty images/Lennart Preiss/Stringer

"V Corps" uključuje 635 vojnika, stacioniranih u Fort Noksu u Kentakiju, i još 200 vojnika u operativnom komandnom centru u Evropi, koji će se međusobno rotirati, prenosi "Armi tajms".

"Armi tajms" navodi da je cilj ponovog aktiviranja korpusa, posle sedam godina, jačanje Evrope.

Reč je o korpusu koji je aktiviran tokom Prvog svetskog rata, a deaktiviran 2013. godine u nemačkom gradu Visbadenu, a njegove jedinice su, kako se navodi na sajtu globalsecurity.org, bile raspoređene i na KiM 1999. godine nakon postizanja mirovnog sporazumu u junu te godine.

Očekuje se da će sedište korpusa biti operativno do jeseni, iako nije utvrđena lokacija za vojnike korpusa u Evropi, rekao je portparol vojske Robin Okoa.

Novo sedište se pokreće u vreme kada se vojska priprema da u proleće otpočne vežbe "Odbrana Evrope 2020" (Defender Europe 2020), koja podrazumeva raspoređivanje snaga veličine jedne divizije iz SAD u Evropu, što je najveće pokretanje vojske SAD u pravcu Evrope u poslednjih 25 godina.

Armi tajms navodi da će uspostavljanje novog sedišta korpusa pomoći da se ispune ciljevi Nacionalne odbrambene strategije iz 2018. godine, kao i da će, prema saopštenju te službe, podržati zahtev Američke evropske komande za većom komandnom i kontrolom sposobnošću.

Kao prioritet Nacionalne odbrambene stragije iz 2018. navodi se povećanje konkurentnosti sa zemljama poput Rusije i Kine po pitanju sukoba slabog intenziteta, kao što su oni u Avganistanu i Iraku.

strana 1 od 553 idi na stranu