Rumunija i Mađarska šalju vojsku zbog koronavirusa

Sve veći broj država Evrope i sveta angažuje vojsku za evakuaciju i prihvat ljudi iz Kine povodom epidemije Korona virusa.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.02.2020.

10:46

Rumunija i Mađarska šalju vojsku zbog koronavirusa
EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND/Ilustracija

Prve zemlje regiona koje se pridružuju tome su Rumunija i Mađarska, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi na tom portalu, u specijalnoj misiji rumunskog Ratnog vazduhoplovstva ove nedelje su transportnim avionom C-27J Spartan sa opremom za medicinsku evakuaciju i odeljkom za izolaciju iz Nemačke u Bukurešt prebačene dve osobe koje su boravile u Kini.

Obe su smeštene u karantin u trajanju od 14 dana.

Prema navodima rumunskih medija, grad Bukurešt odredio je poseban objekat za prihvat i smeštaj osoba u karantinu.

Zgrada na neidentifikovanoj lokaciji predviđena je za smeštaj do sto ljudi.

Mađarska je takođe angažovala ratno vazduhoplovstvo za prevoz svojih građana koji su boravili u ugroženim područjima i formirala specijalnu radnu grupu za borbu protiv korona virusa.

Drugog februara avionom Erbas A319 mađarskog ratnog vazduhoplovstva iz Francuske je u Budimpeštu prebačeno sedam državljana te zemlje.

Taj portal je dodao da su do sada najbrojnije evakuacije iz Kine u Evropu do sada su izvele Francuska, Velika Britanija i Nemačka, a globalno SAD i Japan.

Uloga oružanih snaga varira od države do države: od vazduhoplovne evakuacije, prihvata na zemlji, organizacije karantinskog smeštaja pa do medicinskog nadzora.

Francuska je tako u prvom letu u vazduhoplovnu bazu Istr na jugu zemlje iz Kine prebacila oko 200 francuskih državljana, a putnici su smešteni u karantin u letovalištu u blizini Marselja.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je specijalnim čarter letom 30. januara prebacila iz Kine 150 Britanaca i pedesetak osoba iz drugih delova Evrope, dok Berlin ekstenzivno koristi vojne resurse u vanrednoj situaciji a svoje državljane iz Kine smešta u vojnu bazu Gemershajm kod Štutgarta.

Italija i Turska takodje su angažovale ratno vazduhoplovstvo za evakuaciju svojih državljana, dok je Rusija angažovala vojni transportni avion Il-76 za prebacivanje 144 osoba koje je smestila u odmaralište u sibirskoj oblasti Tjumen, koje takodje obezbedjuje vojska.

"Na globalnom nivou najveći angažman vojske u zbrinjavanju sugradjana iz epicentra epidemije u Kini organizovale su SAD. P

entagon je ministarstvu zdravlja za potrebe karantinskog smeštaja stavio na raspolaganje vojne baze širom severnoameričkog kontinenta... Ukupno šest vazduhoplovnih baza koristi se za prihvat evakuisanih i karantin - Marč, Trevis i Miramar u Kaliforniji, Fort Karson u Koloradu i Leklend u Teksasu. Dodatnih 11 vojnih baza u blizini najvećih međunarodnih vazdušnih luka u toj zemlji služiće za potrebe karantinskog smeštaja", dodaje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: