Mediji: Amerika pritiska Prištinu. Kurtiju stiglo pismo od Pompea

Američki državni sekretar Majkl Pompeo uputio je pismo novoizabranom premijeru kosovskih privremenih institucija Aljbinu Kurtiju, piše "Blic".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.02.2020.

11:16

Mediji: Amerika pritiska Prištinu. Kurtiju stiglo pismo od Pompea
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Prema pisanju tog lista, Pompeo je Kurtiju čestitao na formiranju vlade, ali i jasno stavio do znanja da bi ukidanje takse na robu iz centralne Srbije i BiH trebalo da bude prioritet.

"Ukidanje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće važno zbog vraćanja strana za pregovarački sto. Nadamo se i očekujemo da ćete ovo učiniti prioritetom i iskoristiti zamah izgrađen pismima namere za uspostavljanje vazdušnih i železničkih veza između Prištine i Beograda", navodi se u pismu Pompea, u koji je "Blic" imao uvid.

Pompeo ocenjuje da je sada vreme za realizaciju "sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom, usredsređene na međusobno priznavanje", što je, kako navodi, od suštinske važnosti za "punu međunarodnu integraciju Kosova".

"Sjedinjene Države će vam dati podršku u ovom procesu", poručio je Pompeo.

Istovremeno je čestitao narodu na KiM na, kako je ocenio, uspešnim, demokratskim izborima.

"Pozdravljamo formiranje nove vlade na Kosovu i radujemo se zajedničkom radu na unapređivanju zajedničkih ciljeva koji se tiču ekonomskog rasta, vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Srbijom", navodi se u pismu.

Dodaje se i da SAD pozdravljaju, kako se navodi, Kurtijevu posvećenost borbi protiv korupcije "jer vi želite da podržite aspiracije gradjana Kosova, uključujući njihovu želju za većom transparentnošću i ekonomskim rastom".

Na kraju se poručuje da se SAD raduju zato što će blisko sarađivati sa novom vladom u Prištini kako bi se osiguralo da "multietničko, demokratsko Kosovo i dalje napreduje".

Ranije je i portparol specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin rekao da je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, ambasador Ričard Grenel jasno predočio političkim liderima u Prištini i Beogradu da američka ulaganja neće imati očekivan efekat ukoliko su takse na srpsku robu od 100 odsto i dalje na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: