Hapšenja u Zrenjaninu zbog malverzacija u vezi sa fabrikom vode VIDEO

Pripadnici MUP-a uhapsili su tri osobe koje se terete za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa javnom nabavkom za fabriku za prečišćavanje vode u Zrenjaninu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ belchonock
Ilustracija: Depositphotos/ belchonock

Među uhapšenima je i bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, saopštio je MUP.

Uhapšeni su I. D. (66), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, i G. T. (47), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP ''Vodovod i kanalizacija".

Takođe, uhapšen je N. O. (68), odgovorno lice beogradskog preduzeća "Synertech" i bivše odgovorno lice novosadske firme "Gruppo Zilio" i njenog beogradskog ogranka "Gruppo Zilio SPA".

Uhapšeni se terete za krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Kako se navodi, sumnja se da su se N. O. i I. D početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke, dogovorili sa predstavnicima privrednog društva „Gruppo Zilio SPA" iz Italije o konkursu javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Takođe, G. T. se sumnjiči da je posle konkursa potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine ''Gruppo Zilio" iz Novog Sada, ''Gruppo Zilio SPA", ogranak iz Beograda, i ''Synertech" iz Beograda.

U saopštenju se navodi da je taj ugovor u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima koji propisuje da se prečišćavanje vode ne prepušta privatnoj firmi zbog čega se G. T. sumnjiči da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Dodaje se da je firma ''Gruppo Zilio SPA" izašla iz posla i prepustila ga firmi "Synerteć" i da nije imala pravo da povuče bankarske garancije, ali da je I. D. 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio'' na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni.

Time je, kako stoji u saopštenju, I. D. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

MUP navodi da se N. O. sumnjiči da je 17. maja prošle godine primio iznos od 67,5 miliona dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu i puštanja u rad tog postrojenja.

Kako se navodi, N. O. je deo novca u iznosu od oko 21,3 miliona dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva čime je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu.

Akciju hapšenja sproveli su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

strana 1 od 110 idi na stranu