U narednih šest godina u vrtićima 95 odsto dece

Narednih pet do sedam godina 95 odsto dece uzrasta tri do pet i po godina trebalo bi da bude u vrtićima, predviđeno je Nacrtom strategije obrazovanja 2030.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.02.2020.

16:06

U narednih šest godina u vrtićima 95 odsto dece
Ilustracija: Getty images/Sean Gallup

U poslednje tri godine porastao je sa 52 odsto na 65,5 odsto broj dece koja su obuhvaćena predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, uzrasta tri do pet i po godina, rečeno je danas na predstavljanju okvira za platformu razvoja predškolskog i osnovnog obrazovanja.

Ministar prosvete Mladen Ssarčević kaže da je osim povećanja broja dece u predškolskim ustanovama važno da se poveća i prostor za te akvitnosti.

U tom je kontekstu pomenuo da je u toku realizacija kredita Svetske banke od 50 miliona evra, a investicionim programom države do 2025. godine planirano je da se uloži još 60 miliona evra u vrtiće.

Povećanje obuhavata dece u vrtićima, kako je rekao, mora pratiti i novo zapošljavanje, a premijerka Ana Brnabić već je najavila posao za još 2000 vaspitača.

U narednom periodu fokus će biti i na njihovoj edukaciji.

"Nastavni plan i program (Godine uzleta) koji jkao pilot projekat uveden u tri ustanove, UNICEF je ocenio kao jedan od tri najbolja u Evropi. Sada masovno obučavamo 6.800 vaspitača godišnje da bi po tom programu radili", naveo je ministar.

U Srbiji ima 445 predškolskih ustanova i to 162 javne predškolske ustanove sa 2.464 objekta i 283 privatne predškolske sa 378 objekata.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku obaveznim pripremnim predškolskim programom obuhvaćemo je 65.067 dece, što iznosi 97,06 odsto.

Zamerke predstavnika sindikata na današnjem skupu bila je što nije precizno definisano da li se strategija odnosi na period od sedam ili deset godina.

Primedbu su imali i na to što nisu ranije dobili materijal o Nacrtu strategije kako bi mogli da ga prouče i kako bi diskusija bila plodnija.

Ministar je pojasnio da zakon u Srbiji definiše da se strategije rade na sedam godina, ali da je evropska praksa da se rade na deset godina.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović kaže da svaku strategiju mora da podrži novac i to ne samo novac za učila i opremu u školama, već i novac za nastavnike.

"Ako ne bude adekvatne podrške nastavnicima u ovom brzom, burnom tehnološkom razvoju neće biti uspeha u realizaciji strategije. Decu ne uče učila nego nastavnici, a nastavnici bez podrške ne mogu napredovati", naveo je on.

Predsednik Unije prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da mora da se kaže odakle se kreće sa novom strategijom i da li je sve ispunjeno što se tiče stare strategije.

Ona je podsetila da je Strategijom obrazovanja 2020 predviđeno da se za obrazovanje izdvaja šest odsto od BDP-a, a da se trenutno izdvaja 4,15 odsto uključujući i nauku.

Janković napominje da će nastavnici i vaspitači u narednom periodu biti dodatno opterećeni i da se mora govoriti i o poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

"Ovo što smo čuli su opšta mesta. Svima je važno da obuhvat dece u vrtićima bude veliki, da osnovnu školu završe svi. Hoću da čujem konkretne stvari kako ćemo do toga da dođemo. Mene zanima ta strategija, ali me vrlo zanima i ta taktika", navela je ona.

Šarčević je rekao da je u pitanju radna verzija strategije, da su otvoreni za sugestije i predloge koji se mogu ostaviti na sajtu ministarstva.

U martu će biti predstavljeni planovi za srednje obrazovanje, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, zatim ide nauka i, u junu, visoko obrazovanje.

Planirano je da u oktobru bude organizovano javno slušanje i usvajanje predloga strategije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: