"Situacija je nestabilna, Vučić je morao da reaguje promptno"

Beograd -- Situacija u regionu je bez sumnje nestabilna, što najmanje odgovara Srbiji, izjavila premijerka Brnabić i istakla da je predsednik Vučić reagovao promptno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

On će, kako je istakla, u subotu razgovarati u Beogradu sa Srbima iz Crne Gore i Republike Srpske o tome kako može da im pomogne.

Brnabićeva je rekla da je Vučić pozvao Srbe iz CG i Republike Srpske da dođu u Beograd i da razgovaraju o tome i da će se država Srbija truditi da i dalje poziva na mir i stabilnost.

"Vučić će razgovarati u subotu sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara", rekla je Brnabićeva, odgovarajući na pitanje novinara kako vidi sitaciju u CG i BiH i porast tenzija u regionu.

Kazala je da neće prisustvovati tom sastanku u subotu pošto će otputovati na bezbednosni forum u Minhen. "Trudićemo se ponovo da pozivamo na mir i stabilnost, ali ne ugrožavajući prava Srba bilo gde u reigonu, koja, morate priznati, jesu u ovom trenutku ugrožena. To što se dešava ne bi trebalo da se dešava", navela je Brnabićeva.

Ona je kazala da te probleme treba da rešavamo diplomatskim putem, na oprezan način. Kaže da je više puta rekla da ovo što se dešava u regionu najmanje odgovara Srbiji, jer je zemlja prošla kroz teške reforme i ostvarila u prethodne dve godine privredni rast od 4,4 odsto i 4,2 odsto.

"Vidimo potpuno drugačiji imidž Srbije i da bi nastavili da tako da rastemo potreban nam je stabilan region", rekla je Brnabićeva, ukazujući da je ovo mali region, u kome se svaka nestabilnost odražava i na našu zemlju.

Onda manje ljudi želi da investira, a predsednik Vučić već godinama radi na podizanju kredibiliteta naše zemlje, kazala je premijerka.

"Svaka nestabilnost u regionu može da ugrozi naš brzi razvoj. Zato se trudimo i predsednik i ja da sve signale koje dajemo budu odmereni i umereni i da dalje gradimo staiblnost, a ne nestabilnost. Trudimo se da budemo odgovorni i da zaštitimo naš narod gde god živeo. To je naša ustavna obaveza i dužnosat i misli mda to radimo na najbolji način", rekla je premijerka.

Dodala je da će zato Vučić razgovarati sa Srbima iz CG i Republike Srpske kako bi se videlo kako može da ih podrži i kako da pokušamo da smirimo situaciju u regionu.

"Kada ne činite dovoljno u oblasti reformi, najlakše je imati nestabilnost i reći da je to zbog političke situacije", ukazala je Brnabićeva dodajući da je tako s nekima u regionu. "Sa druge strane, Srbija je izvoznik stabinosti, ne zato što imamo veliko srce, a imamo ga, već zato što je to u interesu naših građana", naglasila je premijerka.

strana 1 od 122 idi na stranu