NATO poziva na mir, "Donald Tramp mora nešto dobiti pre izbora i talibani to znaju"

NATO je danas pozvao talibane da pokažu posvećenost rešavanju sukoba u Avganistanu i okončanju nasilja.

Izvor: Beta

Sreda, 12.02.2020.

18:27

NATO poziva na mir,
Ilustracija: Getty images/ John Moore

"Talibani moraju da pokažu spremnost i stvarnu sposobnost za smanjenje nasilja", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg pre današnjeg početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane država članica Alijanse.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani je u utorak uveče objavio da ga je američki državni sekretar Majk Pompeo obavestio o "značajnom napretku" u pregovorima Vašingtona i talibana.

Jens Stoltenberg je bio oprezan u vezi s tim i dočekujući američkog ministra odbrane Marka Espera je rekao: "Pozdravili bismo svaku meru koja bi mogla smanjiti nasilje", te je talibane pozvao da "pokažu svoju posvećenost mirnom rešenju" sukoba u Avganistanu.

"Talibani moraju sesti za pregovarački sto i sklopiti pravi kompromis", rekao je Jens Stoltenberg.

"Želimo trajni mir u Avganistanu", rekao je britanski ministar odbrane Ben Valas u Briselu.

"Ako talibani zaključe trajno primirje, to će biti zaista važan uslov za napredak u Avganistanu. Ne želimo da tamo ostajemo duže nego što je potrebno", dodao je on.

"Moramo se pripremiti za sve, zavisno od ishoda pregovora", rekao je jedan diplomata za AFP.

"Imamo osećaj da ti pregovori sada vrte urug. (Predsednik SAD) Donald Tramp mora nešto dobiti pre izbora i talibani to znaju", rekao je diplomata koji ne želi da mu se objavi ime.

NATO je zadržao vojnu misiju u Avganistanu, "Rezolut suport", sa 16.500 vojnika iz 38 zemalja. Zaduženi su "za obuku i savetovanje avganistanskih snaga bezbednosti".

"Zajedno smo otišli ​​u Avganistan. Zajedno ćemo doneti odluke kako bismo prilagodili svoju misiju i jednog dana ćemo zajedno otići", rekao je Jens Stoltenberg.

U mnogim državama NATO-a strahuju da bi Amerikanci mogli samostalno, ne obazirući se na njih, doneti jednostranu odluku o Avganistanu, pošto je početkom februara Donald Tramp potvrdio svoju želju da povuče američke vojnike iz te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: