Zašto je Švedska sigurno utočište za ratne zločince i teroriste?

Osumnjičenim teroristima i ratnim zločincima, koje Švedska ne može da deportuje, daju se dozvole za posao i pasoši, upozorava švedska agencija za migracije.

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2020.

18:02

Zašto je Švedska sigurno utočište za ratne zločince i teroriste?
Ilustracija: EPA/CARSTEN REHDER

Najviši zvaničnik agencije zadužene za politiku migracije Mikael Ribenvik upozorio je da je njegova zemlja "sigurno utočište za ratne zločince i potencijalne teroriste", jer daje pasoše i beneficije sumnjivim i opasnim zločincima, koji su zaštićeni od deportacije švedskim zakonodavstvom.

Kako piše "Raša tudej", Švedska može da odbije zahtev za boravak iz bezbednosnih razloga, međutim, ova severnoevropska država u velikom stilu dočekuje strance koji traže utočište i retko im, iako predstavljaju pretnju po bezbednost, kupuje kartu u jednom smeru.

Švedska služba bezbednosti (SAPO) ima ovlašćenje da deportuje osobu za koju smatra da predstavlja pretnju zbog sumnje u povezanost sa terorizmom ili ukoliko postoji sumnja da je podnosilac zahteva za boravak počinio druga teška krivična dela.

Međutim, narediti deportaciju takve osobe i stvarno je izvršiti - to su dve različite stvari.

Švedska ne šalje ljude nazad u zemlje u kojima se mogu suočiti sa progonom, mučenjem ili smrtnom kaznom. Dakle, nekim ljudima je naređeno da Švedsku napuste, ali na to se ne mogu prisiliti.

I dok su zaglavljeni u pravnom "čistilištu", izdaju im se privremene dozvole boravka sa svim pogodnostima. Oni mogu da rade u Švedskoj, primaju velikodušna socijalna davanja, a ponekad čak dobiju i pasoše koji im omogućavaju putovanja u druge članice EU.

Direktor Švedske agencije za migracije Mikael Ribenvik, koji želi da se situacija promeni, veruje da su trenutna pravila "nerazumna" i da se zbog toga Švedska smatra "sigurnim utočištem za ratne zločince i potencijalne teroriste".

Njegova agencija želi novi zakonski okvir koji bi pooštrio mere za dobijanje privremenog boravka osobama koje potencijalno ugrožavaju opštu bezbednost.

Pre nekoliko godina, agencija je pokušala da zaustavi izdavanje dozvola za privremeni boravak osobama koje se nalaze na rasporedu deportacije uz pomoć posebnog postupka koji bi bio restriktivniji, ali je tu praksu ukinuo sud.

Bezbednosna provera načina na koji Švedska postupa sa azilantima trenutno je u toku, a potencijalne izmene bi trebalo da budu objavljene krajem marta.

Ribenvik smatra da u nove bezbednosne okvire treba uvrstiti i "situacije sa takozvanim deportacijama".

Kako ističe, samo prošle godine ostvaren je rekord, kada su 122 osobe dobile dozvolu za privremeni boravak u Švedskoj, a predstavljale su bezbednosni rizik.

Švedska se trenutno bori da uskladi svoj tradicionalno liberalni odnos prema migrantima sa porastom kriminala, koji se vezuje, između ostalog i za bande migranata.

Kritičari kažu da bi švedska vlada radije prikrila takve probleme nego što bi dozvolila da je doživljavali kao ksenofobičnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: