"Ljubomorni smo, 'ispod žita' zaključuju velike poslove sa Rusijom"

Ljubomorni smo na tesne odnose koje zapadnoevropske zemlje neguju sa Rusijom, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2020.

10:17

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

To je izjavio povodom kritika upućenih Budimpešti zbog saradnje sa Moskvom i dodao da druge evropske zemlje sa Rusijom "ispod žita" zaključuju ogromne poslove.

Sijarto je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kazao da se po ovom pitanju meri dvostrukim aršinima.

Ocenio je i da Austrija ima jasno tešnje ekonomske kontakte sa Rusijom nego Mađarska.

"Naravno prikriveno. Povremeno se kaže nešto kritički, ali ispod žita se zaključuju ogromni poslovi", naglasio je Sijarto.

On je podvukao i značaj investicija iz Azije po njegovu zemlju.

"Otvaranje ka istoku je apsolutni uspeh", konstatovao je Sijarto navodeći da je prošle godine, na primer, Južna Koreja, postala glavni investitor godine u Mađarskoj i time pretekla Nemačku.

"Bilo nam je važno da haj-tek firme sa istoka barem i razmisle da investiraju u Mađarsku", objasnio je on.

Kritiku SAD i Zapadne Evrope zbog tesnih ekonomskih kontakata Mađarske sa Kinom ocenio je kao licemernu.

U Mađarskoj trenutno postoji 16 značajnih kineskih investicija, od kojih su 12 preduzete od nekadašnjih američkih i zapadnoevropskih kompanija koje su Kinezi kupili, podsetio je on.

"Ako zapadnoevropske zemlje i SAD ne žele da Kina ekonomski predvodi, onda ne bi trebalo svoja preduzeća da prodaju", poručuje Sijarto.

Kada je reč o politici prema migrantima podvukao je da Budimpešta smatra da očuvanje evropske hrišćanske kulture mora biti prioritet Evrope i zbog toga je potrebna zaštita, a tako i fizička, to jest obezbeđivanje granica.

Pokušaji uspostavljanja zajedničke evropske politike migracija, prema njegovim rečima, su propali.

"Ne može se nikome oduzeti pravo da sam odlučuje sa kojom nacijom želi da živi i koga želi da pušta u svoju zemlju", podvukao je Sijarto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: