Američka ambasada reagovala povodom odluke Republike Srpske

Ambasada SAD u Sarajevu reagovala je povodom odluke Republike Srpske.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE YURI KOCHETKOV
EPA-EFE YURI KOCHETKOV

Povodom odluke Republike Srpske da ubuduće ne sarađuje u radu i odlučivanju zajedničkih institucija BiH, dok ne bude donesen novi Zakon o Ustavnom sudu, u kojem ne bilo bilo stranaca, reagovala je Američka ambasada u Sarajevu pozivom, kako se navodi, svim stranama da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne obaveze.

Komentarišući tu odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz Ambasade su kazali za Fenu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje.

"Tek treba čuti celovitu informaciju o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banjaluci. Poštovanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi", naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Srpski član Predsedništva BiH,Miolorad Dodik izjavio je ranije danas da će u ponedeljak o odluci Ustavnog suda biti reči na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

strana 1 od 173 idi na stranu