"Ko bi od vas prihvatio takvu državu?"

Palestinski predsednik Mahmud Abas potvrdio je pred Savetom bezbednosti UN da odbacuje izraelsko-američki plan koji ne donosi suverenitet palestinskom narodu.

Izvor: Beta

Utorak, 11.02.2020.

18:36

EPA-EFE/ JASON SZENES

On je u Njujorku ocenio da bi plan od Palestine napravio "izdeljenu državu", bez kontrole pomorskog i vazdušnog prostora.

Palestinsku državu koja se predviđa tim planom, palestinski predsednik je uporedio sa "švajcarskim sirom" i pitao predstavnike 15 država članica Saveta bezbednosti UN: "Ko bi od vas prihvatio takvu državu?".

"Mi odbacujemo izraelsko američki plan koji dovodi u pitanje legitimna prava palestinskog naroda. Odbacujemo taj plan jer istočni Jerusalim neće biti deo Palestine i to je dovoljno da se odbaci", rekao je Abas, prenele su agencije.

Apelovao je na "pravedan mir" za 13 miliona Palestinaca, ocenivši da bliskoistočni mirovni plan admistracije predsednika SAD Donalda Trampa, predstavljen u Beloj kući 28. januara, teži da se "stavi tačka na pitanje Palestine".

Planom se "nagrađuje okupacija, umesto da se smatra odgovornom za sve zločine koji su počinjeni protiv našeg naroda i naše zemlje", rekao je palestinski lider.

Ocenio je da "u region taj plan neće doneti mir, ni stabilnost, i zato ga nećemo prihvatiti, suprotstavićemo se njegovoj primeni na terenu".

Na tvrdnje da Palestinci nisu iskoristili mogućnosti za mir, odgovorio je ocenivši da su "to smešne parole".

"Želeo bih da potvrdim da odbacujemo činjenicu da oni povezuju ekonomsku pomoć s političkim rešenjem. Prvo političko rešenje, a onda, ako želite da nam pomognete, pozdravićemo tu pomoć", rekao je Abas.

Govoreći posle Abasa, ambasador Izraela u UN Dani Danon je, sasvim suprotno njemu, pohvalio Trampov plan, rekavši da ono što taj dokument razlikuje od ostalih jeste to što "odbacuje zastarele koncepte", preneli su izraelski mediji.

Tramp tim planom "dbija da prihvati da je jedino rešenje formula koja nije uspela tokom 70 godina", rekao je Danon.

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov na početku sednice je upozorio da bi izraelska aneksija delova Zapadne obale - što se predviđa planom, imala razorne posledice na izglede za rešenje sukoba po modelu dve države.

Dok Abas pokušava da dobije međunarodnu podršku za svoje odbijanje plana, agencija Frans pres je procenila da zbog nedovoljne međunarodne podrške i zbog velikog pritiska SAD na zemlje članice, Savet bezbnednosti UN na kraju neće glasati o rezoluciji kojom se taj plan kritikuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: