Konačno, izlečeno je preko 3.000 ljudi

Danas rasprava na forumu Svetske zdravstvene organizacije povodom epidemije koronavirusa. Uprkos porastu broja zaraženih i umrlih, raste i broj izlečenih.

Izvor: RTS

Utorak, 11.02.2020.

09:29

Konačno, izlečeno je preko 3.000 ljudi
Ilustracija: EPA-EFE/ Andy Rain

Takođe, agencije prenose da u Peking danas stiže novi tim Svetske zdravstvene organizacije.

Kako navodi RTS, ohrabruje podatak da je do sada izlečeno i pušteno iz bolnica više od 3.200 pacijenata. U gradu Hangdžou, u pokrajini Džeđang, pušteno je čak dvanaestoro izlečenih iz lokalne bolnice.

To je druga grupa pacijenata koji su se u toj bolnici oporavili od virusne upale pluća.

Od ponedeljka više miliona ljudi vratilo se na posao posle praznika Lunarne nove godine, koja je produžena posle 31. januara da bi se sprečilo širenje virusa.

Ipak, mere predostrožnosti ostaju na snazi, uključujući skraćeno radno vreme i selektivno otvaranje radnih mesta. Ulice glavnog grada Kine su gotovo prazne prvog radnog dana i to u jutarnjem špicu.

Osim toga vlada u Pekingu preduzima mere kako bi se podržala preduzeća u obnovi proizvodnje.

Istovremeno, nastavlja se i evakuacija stranih državljana iz Vuhana.

Iz Ženeve pozivaju na oprez

Getty images/ John Moore
Uprkos stabilizaciji broja obolelih iz Ženeve, poručuju da bi trebalo biti oprezan i da je još rano prognozirati da li epidemija jenjava.

Današnji skup će okupiti više od 400 stručnjaka, vodećih naučnika i viših zdravstvenih zvaničnika iz različitih zemalja.

Kako se navodi, cilj foruma je identifikovanje praznina u znanju i prioriteta istraživanja, kako bi se dobile naučne informacije i medicinski proizvodi koji su najpotrebniji kako bi se minimizirao uticaj izbijanja virusa.

Učesnici će pokušati i da utvrde pravi izvor infekcije, razmene biološke uzorke i delove genoma virusa.

Do sada je od koronavirusa umrlo 1.016 osoba, a zaraženo je više od 42.000 širom sveta.

Dvoje kineskih zvaničnika otpušteno zbog lošeg upravljanja epidemijom

Getty images/Lintao Zhang
Kineske vlasti razrešile su dužnosti dvoje zvaničnika u provinciji Hubej, gde je izbila epidemija koronavirusa u decembru, zbog lošeg upravljanja zdravstvenom krizom.

Odlukom odbora Komunističke partije Kine za Hubej funkcioner zdravstvene komisije Džang Đin i direktorka Liju Jingzi, razrešeni su dužnosti, javila je danas CCTV.

Ova odluka treba da umiri građane koji su izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji su vlasti reagovale na prve slučajve bolesti u Vuhanu.

Hubej je provincija koja je u središtu epidemije, sa 96 odsto od 1.000 registrovanih smrtnih slučajeva do danas i 74 odsto slučajeva kontaminacije.

Kineski predsednik Si Đinping posetio je zdravstveni centar u Pekingu i izrazio uverenje da će Kina dobiti rat protiv bolesti.

Si je apelovao na Kineze da slede direktive partije i poručio da virus neće imati dugogočne posledice po kinesku ekonomiju.

"Osnove kineskog dugoročnog ekonomskog razvoja ostaju nepromenjene i uticaj nove epidemije na ekonomiju je kratkog veka", rekao je Si, prenela je agencija Sinhua.

Novi slučaj koronavirusa u SAD

Za to vreme, u Kaliforniji je registrovan 13. slučaj koronavirusa, a ta osoba je odmah stavljena u karantin, saopštio je danas američki Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti.

Zaražena osoba bila je među američkim državljanima koji su evakuisani iz kineskog grada Vuhana koji se smatra epicentrom bolesti, prenosi Rojters.

Osoba je prebačena u univerzitetski zdravstveni centar u San Dijegu na posmatranje i izolaciju, a kako je saopšteno iz bolnice pacijent se oseća dobro.

Kako je saopštio CDC, sprovodi se istraga svih osoba koje su u kontaktu sa zaraženom osobom.

Do sada je iz Vuhana evakuisano oko 800 američkih državljana i oni su smešteni u vazdušne baze u dvonedeljni karantin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: