"Kosovo ne može biti razmaženo dete Amerike"

Prištinski analitičar Ramuš Tahiri govorio je o odluci Vašingtona o odlaganju ili anuliranju američkih investicija i projekata na Kosovu.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk
FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Vašington je zabranio investicije sve dok se ne ukinu takse na robu iz Srbije.

Prištinski analitičar Ramuš Tahiri ocenio je da ta mera pokazuje da Kosovo ne može biti "razmaženo dete" Sjedinjenih Država.

"Kosovo i njeni čelnici neće više biti razmaženo dete SAD nego se moraju ponašati odgovorno i uvažavati pravila kao međunarodni subjekat, a posebno sve sporazume iz Brisela", rekao je za Tanjug Tahiri, koji je bio savetnik bivše kosovske predsednice Atifere Jahjage.

Tahiri dodaje da se, izgleda, više neće tolerisati jednostrane odluke i da se, ako se one već donose, moraju snositi i posledice.

"A jedna od ovakvih mera jeste odluka o odlaganju investicija i projekata SAD na Kosovu", rekao je Tahiri.

Prištinski analitičar smatra da se Kurti neće odvažiti da se suprotstavi Vašingtonu i politici SAD, te da će vlada ukinuti takse uz određeni reciprocitet, koji, kako navodi, neće biti zasnovan na dekretu već na primeni Briselskog sporazuma.

Tahiri navodi i da novi sporazumi o avionskom i železničkom saobraćaju u neku ruku sadrže elemente koji izjednačavaju autoritete oba potpisnika.

On podseća da je sprecijalni izaslanik SAD za Kosovo i Srbiju Ričard Grenel zahtevao i od Srbije da odustane od politike povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, što bi možda Kurti mogao da koristi kao odgovor za ukidanje takse i smirivanje domaće javnosti.

Prema rečima Tahirija, Kurti kao premijer nastoji da ima dobru saradnju sa medjunarodnim faktorom koji neizostavno traži ukidanje takse i ne pristaje na uvođenje reciprociteta, ali i od Srbije traži da prestane sa propagandom protiv nezavisnosti Kosova.

Tahiri smatra da je Kurti u domaćoj javnosti propagirao reciprocitet kao dostojanstvenu i ispravnu meru koja ojačava međunarodni subjektivitet Kosova, a kad je reč o najavljenom trgovinskom reciprocitetu, ističe da u toj meri ne vidi ništa loše i da je mnogo bolja od taksa koje predstavljaju zabranu.

"Ako bi se ispoštovale takse od 100 odsto i ako bi srpska vlada, recimo, donirala robu za Kosovo, kosovska strana bi povećala takse na 200 odsto. Zašto da ne bude reciprociteta, loše je ako je namera da se time pogoršava stanje, a ne da se uravnoteži'', smatra Tahiri.

Kako kaže, nije problem u simbolici takse, već u zaustavljanju protoka robe što, smatra, ne treba raditi političkim odlukama, već Priština kosovske proizvode treba da štiti na ravnopravnim osnovama.

"Treba da se vidi gde se prožimaju kapital iz Srbije i sa Kosova. Za tranzit robe ne postoje samo ekonomski uslovi u okviru CEFTA sporazuma, već i određeni protokoli između određenih regija ili zemalja'', objasnio je Tahiri.

strana 1 od 83 idi na stranu