"Jedno od najvećih hakovanja u istoriji": SAD optužile kineske vojnike

SAD su optužile četiri pripadnika kineske vojske za upad u mrežu Ekvifaksa agencije za kreditnu procenu, i za krađu ličnih podataka desetina miliona Amerikanaca

Izvor: Beta/AP

Ponedeljak, 10.02.2020.

19:28

Ilustracija: Depositphotos/VitalikRadko

To je saopštilo danas američko ministarstvo pravde optuživši Peking za odgovornost za jedno od najvećih hakovanja u istoriji.

Upad u podatke kompanije 2017. godine pogodio je oko 145 miliona ljudi, a hakeri su uspešno ukrali imena, brojeve socijalnog osiguranja i druge lične podatke čuvane u njenoj bazi podataka.

Četvoro pripadnika Narodne oslobodilačke vojske Kine, takođe su optuženi za krađu trgovinskih tajni kompanije, izjavili su policijski zvaničnici.

Oni se nalaze u Kini i niko od njih nije u pritvoru. Međutim američki zvaničnici ipak smatraju krivičnu optužnicu moćnim sredstvom odvraćanja za strane hakere i upozorenje drugim zemljama da američka policija ima sposobnost da ukaže na pojedinačne krivce iza hakerskih napada.

Postupak se vodi u vreme kada je administracija predsednika SAD Donalda Trampa upozorila protiv, kako smatra, rastućeg političkog i ekonomskog uticaja Kine, i napora Pekinga da sakuplja podatke Amerikanaca i krade naučna istraživanja i inovacije.

"Ovo je bila nameran i sveobuhvatan upad u privatne podatke američkog naroda", rekao je američki ministar pravde Vilijam Bar u saopštenju.

"Mi danas smatramu Narodnu oslobodilačku vojsku (Kine) odgovornom za njihove kriminalne radnje, i podsećamo kinesku vladu da imamo sposobnost da sklonimo plašt anonimnosti sa Interneta i nađemo hakere koje ta zemlja više puta šalje protiv nas", dodao je Bar.

Ovaj slučaj jedan je od nekoliko koje je američko ministarstvo pravde tokom godina pokrenulo protiv pripadnika kineske vojske. Administracija predsednika Baraka Obame 2014. je optužila pet kineskih vojnih hakera da su upali u mreže vodećih američkih korporacija da izvlače trgovinske tajne.

Krivične optužbe podnete su u saveznom sudu u Atlanti, gde je sedište kompanije. U optužnici se detaljno navodi kako su se hakeri trudili da prikriju svoje delovanje, a uključene su optužbe za zaveru radi kompjuterske prevare i zaveru radi ekonomskog špijuniranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: