Ukrajina premešta vojne baze prema granici sa Rusijom i Donbasom

Kijev je završio prvu fazu vojne reforme prema standardima NATO, a planira se i ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE /  VALERI KVIT
Foto: EPA-EFE / VALERI KVIT

Ovo su saopštile Oružane snage Ukrajine, piše Sputnjik.

Prema saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine - započet je aktivan prelazak na standarde NATO i u zemlji je završena prva faza njihove reforme, prema čijim rezultatima su bile izgrađene nove komande i imenovani njihovi komandanti.

Nove baze na granici sa Rusijom

Istovremeno je ukrajinski ministar odbrane Andrej Zagorodnjuk izjavio da je u zemlji u toku usavršavanje vojne infrastrukture, definisane prema zahtevima NATO, kao i da će u skladu sa standardima Alijanse, dve nove baze biti izgrađene u Marijupolju i Severnodonjecku.

Vojni objekti će se nalaziti praktično na nekoliko desetina kilometara od granice sa Rusijom i nepriznatih republika Donbasa – Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike.

Prema mišljenju ukrajinskih vlasti, baze će predstavljati granično utvrđenje NATO na jugoistoku zemlje. O tome je u decembru 2019. godine na sastanku lidera i šefova vlada zemalja članova Severnoatlantske alijanse govorio ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko. Načelnik Generalnog štaba - glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Ruslan Homčak je tom prilikom izjavio da Ukrajina mora da vojne reforme i i ubrzani prelazak na standarde NATO sprovodi u ratnim uslovima.

"Adaptacija na stadarde NATO se kod nas sprovodi na svim poljima. Negde s većim, negde s manjim uspehom, ali to nije zato što nismo hteli da radimo, već zato što je u toku šesta ratna godina. Dok rat traje, mi nikako ne možemo da smanjujemo ratnu sposobnost i gotovost naše vojske. Države NATO to veoma ozbiljno procenjuju", rekao je Homčak.

Vojna pomoć SAD i NATO Ukrajini

Istovremeno, vojna pomoć SAD i drugih država NATO Ukrajini se realizuje u konkretnoj pomoći u vazduhoplovnom naoružanju. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom krajem januara ove godine istakao da će njegova zemlja proširiti saradnju sa SAD u oblasti odbrane i bezbednosti i razmatrati mogućnost kupovine novog naoružanja.

"Ovo potvrđuje i prvi istorijski ugovor o direktnoj kupovini protivtenkovskih raketnih kompleksa 'Dževelin'", izjavio je Zelenski.

On je još dodao da se na sastanku razmatralo pojačanje ukrajinske ratne mornarice pomoću broda tipa "Island", kao i jačanje protivazdušne odbrane Ukrajine, pri čemu su ukrajinske vlasti spremne da razmotre opciju kupovine neophodnog naoružanja.

Ukrajinski ambasador Vladimir Jeljčenko je nedavno izjavio da Vašington u 2020. godini planira da Kijevu dodeli više od jedne milijarde dolara pomoći, od čega je za vojnu odbranu planirano 365 miliona dolara. Glavni prioritet koji je bio definisan u bilateralnim konsultacijama između Ministarstva odbrane Ukrajine i Pentagona je jačanje ukrajinske flote.

"Postoji takav pojam ‘moskito flota’, odnosno, brzi brodovi koji nedostaju upravo našim vojnicima ili mornarima na Crnom i Azovskom moru. Prošle godine su Ukrajini isporučena dva brza broda tipa ‘Island’. Ove godine je planirana isporuka još tri broda. Na osnovu svega se može zaključiti da je značaj deo ovih sredstava namenjen ulaganju u opremu i razmeštanju modernog naoružanja i sredstava za komunikaciju", istakao je ambasador.

"Ukrajinske oružane snage su više puta saopštavale da je razmeštanje ‘moskito flote’ planirano u Azovskom moru, uključujući vojnu bazu u Marijupolju, koja se gradi prema standardima NATO. Ovakvo vojno prisustvo u blizini granice sa Rusijom, naravno, povezano je sa pretnjama ruskoj vojnoj bezbednosti. A njeno rukovodstvo će odgovoriti na takve provokacije", rekao je vojni ekspert pukovnik Šamilj Garajev.

Uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine

On je skrenuo pažnju na to da je u Strategiji nacionalne bezbednosti ‘Bezbednost građanina - bezbednost zemlje’, koju je Ukrajina nedavno usvojila, jedan od glavnih zadataka ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta u granicama međunarodno priznatih granica Ukrajine.

"Tačnije, ovakvo ponovno uspostavljanje ukrajinske teritorije u granicama, koje uključuju Lugansku narodnu republiku, Donjecku narodnu republiku i Krim, očigledno podrazumeva i ratna dejstva", istakao je ekspert.

Prema podacima ukrajinskog Generalštaba, glavni rezultat vojne reforme je stvaranje specijalnih komandi prema obrascima NATO. Najvažnija od njih je – Zajednička komanda ujedinjenih snaga Ukrajinskih oružanih snaga. Njoj će biti potčinjene kopnene, mornaričke i vazdušne snage. Glavnokomandujući ovih snaga je privremeni komandant general potpukovnik Sergej Najev, poznat po antiruskim izjavama. On je duže vreme komandovao trupma ukrajinske vojske u Donbasu i jedan je od autora plana blickriga za oslobođenje jugoistoka zemlje i Krima od "ruskih osvajača".

Sam Kijev to ne bi mogao da uradi. Upravo zbog toga Amerika i druge države Alijanse razmatraju ukrajinske vlasti kao saveznike u borbi protiv ruske agresije. Andrej Zagorodnjuk ističe da je njegov glavni cilj ostvarenje vojnih kriterijuma članstva u NATO i status Ukrajine kao člana Programa za unapređenje mogućnosti Severnoatlantske alijanse.

Međutim, na osnovu socioloških istraživanja, većina stanovnika Ukrajine je kao i ranije protiv pridruživanja NATO. Prema anketi ukrajinskog Centra za socijalna i marketinška istraživanja „Socis” u januaru ove godine, u slučaju referenduma o ulasku u NATO - "za" je glasalo ukupno 46,2 odsto ispitanika.

strana 1 od 553 idi na stranu