Palestina: Nasilje je posledica inicijative Donalda Trampa

Palestinci su odbacili optužbe SAD za huškanje na nasilje nakon sukoba i napada u kojima su tri Palestinca ubijena i više od deset Izraelaca ranjeno.

Izvor: B92

Petak, 07.02.2020.

13:37

Palestina: Nasilje je posledica inicijative Donalda Trampa
Ilustracija: Getty images/ Chris McGrath / Staff

Palestinska strana tvrdi da je nasilje posledica bliskoistočne inicijative predsednika SAD Donalda Trampa koja uveliko favorizuje Izrael u odnosu na sva sporna pitanja sukoba i dozvoliće toj zemlji da anektira velike delove okupirane Zapadne obale.

"Oni koji su plan za aneksiju i aparthejd i legalizaciju okupacije i naselja su ti koji snose punu odgovornost za produbljavanje ciklusa nasilja i ekstremizma", saopštio je palestinski zvaničnik visokog ranga Saeb Erekat.

To je odgovor na izjavu Džareda Kušnera, Trampovog visokog savetnika i zeta, glavnog autora plana koji je optužio palestinskog predsednika Mahmuda Abasa za najnovije nasilje.

Erekat je rekao da će Abas uskoro predstaviti svoj plan Savetu bezbednosti UN za koji je rekao da je zasnovan na međunarodnom pravu i na rešenju po modelu dve države duž granica 1967. godine.

Palestinci žele nezavisnu državu na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i pojasu Gaze, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Oni jevrejska naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, gde živi oko 700.000 ljudi, smatraju glavnom preprekom za mir.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim.

Kušner je skoro tri godine pripremao je plan, a sada je ocenio da lideri koji su spremni za državu "ne pozivaju na dane gneva i ne ohrabruju svoj narod na nasilje ako ne dobijaju ono što žele".

On je rekao da misli da je Abas "bio iznenađen koliko je plan dobar za palestinski narod" ali ga je sputalo to što je taj dokument unapred odbacio.

Trampov plan će omogućiti Izraelu da anektira sva svoja naselja i stratešku dolinu Jordan.

Palestinci će dobiti ograničenu autonomiju na delovima Zapadne obale sa glavnim gradom u predgrađu Jerusalima ali samo ako ostvare skoro nemoguće uslove.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je zdušno prihvati plan, a Palestinci su ga odbacili ali Abas nije pozvao na nasilje.

Njegove bezbednosne snage sarađuju s Izraelom u borbi protiv ekstremističkih organizacija na delovima Zapadne obale gde im Izrael dozvoljava.

;Abas je zapretio da će prekinuti tu saradnju u odgovoru na Trampov plan ali se ne veruje da je tu pretnju ostvario.

Abasove snage ne mogu da deluju u Jerusalimu, gde su se juče dogodila dva napada, a ni pored jevrejskih naselja.

On takođe nema kontrolu nad pojasom Gaze gde vlada rivalski islamski ekstemistički Hamas od 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: