Albanija menja Veliku Britaniju u EU?

Odluka Evropske komisije da ubrza proces pridruživanja EU za Albaniju i Severnu Makedoniju pokazuje da je izgubila razum, navodi Džon Loland.

Izvor: B92, Raša tudej
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Ruletkka
Ilustracija: Depositphotos/Ruletkka

"Predloženi novi talas proširenja, koji je u planu već godinama, ali sa zastojima uglavnom zbog protivljenja Francuske, je očigledno predložen kako bi EU dobila pokretačku snagu nakon Bregzita. Međutim, prihvatanje dve male, siromašne i kriminalom vođenje teško može da nadomesti gubitak jedne od najveće članice i pete ekonomije sveta", navodi Loland.

Stručnjak za evropske integracije i međunarodno kriminalno pravo smatra da Albanija decenijama predstavlja centar trgovinom droge u Evropi. Brojni izveštaji prošle godine su tu zemlju okarakterisali kao "Kolumbiju u Evropi".

Kada je reč o Severnoj Makedoniji Loland je blaži, ali ističe činjenicu da 30 odsto populacije te države čine Albanci.

"Štaviše, na Samit država Zapadnog Balkana, koji će biti održan u Hrvatskoj u maju, biće pozvano i Kosovo. Teritorija Srbije koja je proglasila nezavisnost 2008, sačinjena od 90 odsto albanskog stanovništva, koja dela kao deo Albanije. Edi Rama je čak 2018. rekao da bi voleo da vidi ujedinjenje Kosova i Albanije do 2025. godine", naveo je Loland, nekadašnji predavač na Sorboni.

Prvi talas novih članica je samo deo dugoročnog plana integracije čitavog Balkana, uključujući Srbiju i BiH, u EU.

"Nemoguće je zamisliti koje beneficije EU planira da ostvari tako što će Bregzit kompenzovati proširenjem u najsiromašnije i nestabilnije delove Evrope, samo ukoliko ne obratimo pažnju šta donosioci odluka govore. Predsednica Evropske Komisije objavila je na Tviteru novu politiku te institucije uz hešteg #geopoliticalcomission. Drugim rečima, proširenje na Balkan nema veze sa ekonomskim interesima nego sa geopolitikom", zaključio je Loland.

strana 1 od 23 idi na stranu