Sukobi u Iraku - šestoro poginulih

Najmanje šest ljudi poginulo je u Nadžafu na jugu Iraka kada su pristalice populističkog sveštenika Moktade al-Sadra upale u kamp antivladinih demonstranata.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.02.2020.

19:59

Sukobi u Iraku - šestoro poginulih
EPA-EFE/ MURTAJA LATEEF

Medicinski izvori su naveli da je u nasilju povredjeno najmanje 20 ljudi, ali nisu izneli više detalja, prenosi Rojters.

Prema izvorima iz bezbednosnih službi, pristalice Sadra, poznate kao "plave kape" zbog kapa koje često nose, pokušale su da rasteraju antivladine demonstrante, koji su zauzvrat pokušali da ih zaustave.

Nakon što su izbili sukobi, "plave kape" su bacile Molotovljeve kooktele na šatore demonstranata, a zatim su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja.

Sadr je na početku podržavao proteste u Iraku, ali im je kasnije okrenuo leđa.

On je prošle nedelje pozvao pristalice da pomognu vlastima da "vrate svakodnevni život" na ulice Iraka, tako što će da raščiste puteve koje blokoraju demonstranti i da obezbede da preduzeća i škole ponovo budu otvoreni posle višemesečnih protesta.

On je, međutim, rekao "plavim kapama" i da dozvole da se protesti nastave.

Skoro 500 ludi poginulo je do sada u sukobima policije i demonstranata širom Iraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: