"Srbiji je neophodna evropska perspektiva i 'Evropski blok'"

Koalicija Vojvođanski front, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum i Slobodno Pančevo postigli su dogovor o formiranju Evropskog bloka.

Izvor: B92

Sreda, 05.02.2020.

10:15

Ilustracija: Depositphotos/Fredex

Oni su pozvali istomišljenike da im se pridruže, saopštila je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Srbiji je neophodna evropska perspektiva, navodi se u saopštenju koje potpisuju SMS, Vojvođanski front, Građanski demokratski forum i Slobodno Pančevo.

U saopštenju se navodi da je Srbiji potreban Evropski blok, koji bi okupio političke stranke i organizacije koje bi kao prioritet svog delovanja postavile suštinsko ubrzanje procesa evropskih integracija i da samo moderna i demokratska Srbija može sprečiti dalje propadanje društva.

"Takav blok biće brana nacionalističkoj politici ratova i mržnje, koja je devedesetih godina dominirala našom zemljom i dovela nas na rub propasti. Srbija spada u red država sa najmanje dinamičnom i najslabije razvijenom ekonomijom u regionu, a naši mladi sugrađani svoju perspektivu, sve češće, vide van granica naše zemlje. Srbija mora da bude pravna država u kojoj je vlast u potpunosti decentralizovana. Poštovanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda mora biti prioritet, a ne nužno zlo", piše u saopštenju.

Potpisnici saopštenja ističu da aktuelni "autoritarni i centralistički režim" nema kapacitete da ubrza proces evrointegracija, kao i da poseduje "hroničan deficit entuzijazma u pregovaračkom procesu".

"Mi smo alternativa i nacionalističkoj opoziciji koja je vezana za zvanični Kremlj", navode i dodaju da samo demokratska i evropska Srbija može biti partner svim našim susedima u regionu i garancija mira, stabilnosti i naše pripadnosti Evropskoj uniji i njenom sistemu vrednosti.

"Ohrabrujemo istomišljenike da nam se pridruže - ujedinimo Srbiju na evropskom putu!", poručili su Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, Slobodno Pančevo i Vojvođanski front.

Koaliciju Vojvođanski front čine Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Crnogorska partija, Rumunska partija, Forum V21.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: