Povratak Izraela u Ugandu: Netanjahu razgovarao sa liderom prelazne vlade Sudana

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se sastao u Entebeu u Ugandi sa generalom Abdelom-Fatahom Burhanom, liderom prelazne Vlade Sudana.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.02.2020.

21:00

Povratak Izraela u Ugandu: Netanjahu razgovarao sa liderom prelazne vlade Sudana
Getty images/Lior Mizrahi

Netanjahu je naglasio i da su započeli proces normalizacije.

"Saglasili smo se da počnemo saradnju koja će dovesti do normalizacije odnosa između dve zemlje. Istorija!”, objavio je Netanjahu na Tviteru.

Netanjahuov kabinet je potom saopštio da je do sastanka došlo na poziv Ugande i da Netanjahu "veruje da Sudan ide u novom i pozitivnom pravcu i premijer je svoje poglede izrazio državnom sekretaru SAD".

Poslednjih godina Netanjahu je nastojao da poboljša odnose s afričkim zemljama koji su dugo bili hladni zbog sukoba Izraela sa Palestincima.

Sudan teži da izbegne američku listu država sponzora terorizma dok se bori da obnovi ekonomiju nakon narodne pobune u kojoj je prošle godine zbačen Omar al Bašir.

Netanjahu je danas doputovao u Ugandu, rekavši da se njegova zemlja "vraća u Afriku na velika vrata" i apelovao na tu zemlju na istoku kontinenta da otvori ambasadu u Jerusalimu.

Pre nego što je otputovao govorio je o "vrlo važnim diplomatskim, ekonomskim i bezbednosnim vezama o kojima će se tek čuti".

Rekao je i da se nada da će na kraju posete "imati vrlo dobre vesti" za Izrael.

Izraelskog lidera je pozdravio premijer Ugande na međunarodnom aerodromu u Entebeu gde je poginuo Netanjahuov brat Jonatan, predvodeći izraelske komandose u odvažnoj misiji spasavanja otetih izraelskih putnika 1976. godine.

Izraelski uspešni upad ponizio je tadašnjeg predsednika Ugande Idi Amina za vreme čije vladavne je Izrael zatvorio ambasadu u toj zemlji.

Netanjahu koji je danas doputovao u pratnji supruge Sare sastao sa predsednikom Ugande Joverijem Musevenijem i drugim zvaničnicima.

Na konferenciji za novinare izraelski premijer je najavio otvaranje ambasade u Kampali, glavnom gradu Ugande ako Museveni otvori ambasadu u Jerusalimu. Lider Ugande je rekao da to proučava.

Museveni je više puta rekao i da podržava rešenje palestinskog pitanja po modelu dve države. Za vreme Netanjahuove posete Ugandi pre dve godine Museveni je apelovao na obe strane da žive "jedna pored druge u dve države u miru i priznatim granicama".

Izrael već dugo teži podršci afričkih zemalja pre svega u Generalnoj skupštini UN koja je velikom većinom glasova priznala Palestinu kao državu nečlanicu posmatrača 2012. godine.

U zamenu za to nudi svoju stručnost u bezbednosti i drugim oblastima. Izrael je 2016. godine obnovio diplomatske odnose sa Gvinejom, a Čad je posetio prošle godine s istim ciljem i tada je najavljeno da radi i na formalizovanju odnosa sa Sudanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: