Britanci prvi stigli na početak manevara NATO u Evropi, biće raspoređeno i 20.000 američkih vojnika

Samo dva dana nakon izlaska Velike Britanije iz EU, britanska mornarica prva je stigla na šestomesečne vojne manevre koje na tlu EU predvode SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/PHILIPP GUELLAND
Ilustracija: EPA/PHILIPP GUELLAND

Pripadnici britanske ratne mornarice danas su istovarivali tešku mehanizaciju i vojna vozila koja će biti angažovana tokom manevara nazvanih "Branitelj - Evropa 2020".

Kako prenosi AP, na ovim vežbama će biti raspoređeno 20.000 američkih vojnika i to je do sada najveći broj pripadnika američkih oružanih snaga u Evropi u poslednjih 25 godina.

Učestvovaće ukupno 37.000 vojnika iz 18 zemalja, od kojih nisu sve članice NATO.

Manevri predstavljaju proveru američke sposobnosti da u slučaju stvarne krize pošalju u Evropu više hiljada vojnika i vojnu opremu rame uz rame sa svojim saveznicima i partnerima. Mnoge vežbe biće održane u zemljama koje se graniče sa Rusijom poput Poljske, Estonije, Latvije i Litvanije, navodi AP.

Većina vojnih grupacija biće raspoređena u februaru, glavne vežbe biće održane u aprilu i maju, a manevri će potrajati sve do avgusta.

Predviđeni su vazdušni desanti vojnika na pozicije sa vojnom opremom, kao i postavljanje pontonskih mostova za forsiranje reka u borbenim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 553 idi na stranu