Izglasana kosovska vlada: Aljbin Kurti novi premijer

Većinom glasova kosovski parlament izglasao je zajedničku vladu pokreta Samooopredeljnje i Demokratskog saveza Kosova, koju će predvoditi Aljbin Kurti.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.02.2020.

18:10

Izglasana kosovska vlada: Aljbin Kurti novi premijer
EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Za Kurtijevu vladu je glasalo 66 poslanika, 10 je bilo uzdržano, prenosi Gazeta ekspres.

Od 66 glasova za vladu Aljbina Kurtija, 29 je stiglo iz pokreta Samoopredeljenje, 28 iz Demokratskog saveza Kosova, sedam od nesrpskih manjinskih zajednica, a dva glasa iz Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, sada u opoziciji. Deset poslanika je bilo uzdržano.

Kurtijeva vlada će imati 15 ministarstava, dva potpredsednika i 33 zamenika ministra.

Pre glasanja sednicu su napustili poslanici Demokratske partije Kosova, koji su dominirali u napadima na Kurtija i novu Vladu.

Posle izbora novi ministri su zajedno sa novim premijerom položili zakletvu.

Prvi zamenik premijera je Avdulah Hoti iz DSK, drugi zamenik premijera je Haki Abazi iz PS.

Iz redova Srpske liste Dalibor Jevtić izabran je za ministra za zajednice i povratak, Ivan Milojević je ministar za regionalni razvoj, dok je Emilija Redžepi iz bošnjačke zajednice izabrana za ministra administriranja lokalne samouprave.

Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Glauk Konjufca, ministarka pravde je Aljbuljena Hadžiu, ministar finansija Besnik Bislimi, ministar privrede Rozeta Hajdari, ministar zadravlja Arben Vitia i ministar evropskih integracija Bljerim Reka. Za ministra unutrašnjih poslova je izabran aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veljiu, ministar za infrastrukturu je Ljumir Abdidjiku, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministarka obrazovanja nauke i tehnologije Hikmete Bajrami, ministarka kulture, omladine i sporta Vljora Dumoši i ministar odbrane Anton Ćuni.

Lider PS Aljbin Kurti je juče izjavio da Konjufca neće podneti ostavku na funkciju predsednika kosovskog parlamenta već će nakon izbora za ministra njemu po automatizmu prestati funkcija poslanika pa samim tim i funkcija predsednika Skupštine Kosova.

Današnju sednicu Skupštine pratio je veliki broj ambasadora akreditovanih na Kosovu.

Kurti je ranije tokom dana najavio uvođenje "obaveznog služenja vojnog roka" u trajanju od tri meseca i donošenje zakona o oduzimanju ilegalno stečene imovine, kao i podnošenje krivične prijave protiv Srbije zbog navodnog genocida i formiranje instituta za, kako je rekao, ratne zlocine i genocid.

Kurti je dodao da je spreman za dijalog sa Beograd, ali, istakao je, uz širi politički konsenzus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: