Očekuje se novi migrantski talas na proleće - da li je BiH spremna?

Vlasti u BiH se pripremaju za novi migrantski talas koji se očekuje na proleće, izjavio je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.02.2020.

14:43

Očekuje se novi migrantski talas na proleće - da li je BiH spremna?
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR/Ilustracija

Ujić ocenjuje da će migranti koji dolaze iz Grčke stvoriti dodatni pritisak na zapadnobalkansku rutu.

Podsetivši da je kroz BiH tokom 2019. i 2018. godine ušlo 57.000 ilegalnih migranata, on je izrazio očekivanje da će s prvim danima proleća u tu zemlju stići novih šest do osam hiljada.

"Prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima, u Srbiji je trenutno između sedam i osam hiljada migranata i može se očekivati da će znatan broj tih ljudi krenuti prema BiH. Grčka je takođe prebacila jedan broj migranata sa svojih ostrva na kopno, i to blizu Severne Makedonije, što će sigurno stvoriti dodatni pritisak na zapadnobalkansku rutu kretanja migranata," rekao je Ujić u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz".

On je upozorio da je suradnja s državama iz kojih dolaze ilegalni migranti vrlo loša zbog čega je teško utvrditi njihov identitet, prenosi Hina.

Dodao je da je i pored toga Služba za poslove sa strancima u prošloj je godini vratila u matične zemlje 766 migranata, a prema 16 osoba je izrekla meru proterivanja jer su predstavljali pretnju za nacionalnu bezbednost BiH.

U BiH treutno boravi između 6.500 i 7.000 ilegalnih migranata, od kojih je nešto više od 5.000 smešteno u prihvatnim centrima na severozapadu države i u okolini Sarajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: