Premijerka najavila otcepljenje: "Moj posao je da povedem Škotsku u nezavisnost"

London -- Nekoliko sati uoči Bregzita, premijerka Škotske Nikola Stredžon govorila je o mogućem otcepljenju te konstitutivne države.

Izvor: B92, Blic
Podeli
EPA-EFE/ Finn Hall / Scottish Parliament
EPA-EFE/ Finn Hall / Scottish Parliament

"Večeras će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju. To će biti trenutak stvarne i duboke tuge za mnoge od nas širom Velike Britanije. A ovde u Škotskoj, s obzirom na to da se Bregzit događa protiv volje ogromne većine nas, tuga će biti prožeta ljutnjom", poručila je Stredžon, prenosi Blic.

"Od večeras, Velika Britanija, za koju je Škotska glasala da ostane njen deo 2014. godine - Velika Britanija unutar EU - više neće biti stvarnost. Status "kvo" za koji je glasala većina više neće postojati. Posledice će biti značajne, čak i ako se ne osete svi odmah", dodala je škotska premijerka.

Stedžoun se bori sa održavanje novog referenduma u Škotskoj, ali za sada nema odobrenje premijera Džonsona koji se žestoko protivi tom referendumu.

Stedžoun je navela da Škotska mora da se izbori sa svoj put i nezevisnost.

"Moj posao je da nas vodim kredibilnim putem koji može da donese nezavisnost. I to sam apsolutno odlučna da radim. Da bi se postigla nezavisnost, referendum, kad god se dogodi - bilo da se radi ove godine, kako želim ili nakon sledećih škotskih izbora - mora biti legalan i legitiman. To je jednostavna činjenica", rekla je premijerka Sterdžon.

Sterdžon je formalno zatražila prenos vlasti od Vestminstera kako bi se osigurala legalnost referenduma nakon što je njena stranka na opštim izborima u decembru osvojila 48 od 59 mesta u Škotskoj. Premijer VB Boris Džonson tvrdi da su validni rezultati referenduma održanog 2014. godine.

Na referendumu o nezavisnosti Škotske održanom 2014. godine, 55 odsto građana je bilo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, a 45 odsto za izlazak.

Kako pokazuju poslednje ankete, većina Škota bi ovog puta glasala za nezavisnost.

Anketa agencije "JuGov" objavljena u četvrtak je otkrila da prvi put od 2015. godine glas "za" ima prednost u odnosu na glas "protiv": 51 odsto ljudi bi glasalo "za", a protiv bi bilo 49 odsto, piše "BBC".

Međutim, anketa ukazuje na to da oni Škoti koji su glasali za ostanak Velike Britanije u EU sada sve više podržavaju nezavisnost Škotske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu