Berlinski festival povlači nagradu zbog nacističke prošlosti bivšeg direktora

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu saopštili su da povlače nagradu Alfred Bauer nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ DenisMakarenko
Ilustracija: Depositphotos/ DenisMakarenko

Bauer je bivši direktor festivala.

Istraga nedeljnika Cajt "bacila je novo svetlo na ulogu Bauera, prvog direktora festivala, u nacističkog politici kinematografije", naveli su organizatori i dodali da povlače nagradu ustanovljenu u njegovu čast.

Pozivajući se na detaljno istraživanje nacionalnog arhiva, Cajt je preneo da je Bauer bio visoki zvaničnik u organu propagandne kinematografije koji je uspostavio Jozef Gebels, ministar Adolfa Hitlera.

Bauer je bio i član nacističke partije NSDAP, naveo je Cajt i dodao da je on igrao ključnu ulogu u nadzoru glumaca, reditelja i drugih članova filmske industrije koji su inače bili pod potpunom kontrolom Gebelsa za vreme Trećeg rajha.

Nemački nedeljnik je dodao da se Bauer koji je bio direktor Berlinala od 1951. do 1976. godine, posle Drugog svetskog rata pobrinuo da izbriše tragove svoje nacističke prošlosti, čak se predstavljao kao protivnik nacizma.

Nagrada koja nosi njegovo ime bila je namenjena za film koji otvora nove umetničke perspektive u kinematografiji.

Ovogodišnji, 70. festival počinje 20. februara, a predsednik žirija će biti britanski glumac Džeremi Ajrons.

Na festivalu se dodeljuju nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 573 idi na stranu