Milioni gledaju uživo: Novi heroji koronavirusa u Kini - potpuno iznenađenje VIDEO

Neočekivani heroji epidemije koronavirusa su građevinske mašine koje se koriste u gradnji dve nove bolnice u Vuhanu, epicentru širenja virusa.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2020.

12:30

Milioni gledaju uživo: Novi heroji koronavirusa u Kini - potpuno iznenađenje VIDEO
Getty Images/Stringer

S obzirom na to da je virus pogodio sve krajeve Kine, ljudima je savetovano da ostanu u kućama, ukoliko je to moguće.

Dokolica muči zatvorene ljude, koji su izvor zabave pronašli u gledanju uživo prenosa izgradnje bolnica, usput stvorivši likove i heroje sa gradilišta, prenosi BBC.

Zvanični kineski video-nadzor omogućuje ljudima da uživo prate izgradnju, potez koji se pokazao kao neočekivani hit među narodom. Pretpostavlja se da više od 40 miliona ljudi prati ove prenose.

Prenosi su popularni i van zemlje, njih obezbeđuju platforme poput Jutjuba i Periskopa, na taj način povećavajući ukupan broj gledalaca za nekoliko stotina hiljada. Mešalice za beton su dobile nadimke poput Kralj betona, Veliki beli zec, dok jedna nosi ime Huizonga od Songa, japanskog cara iz 12. veka.

Kamion za prevoz konstrukcionih elemenata nazvan je Brat crveni bik, dok su bageri dobili nadimke u skladu sa bojom - Mali žuti i Mali plavi.

Na Vi čet (We Chat) aplikaciji (kineski ekvivalent Votsapa (WhatsApp), stanovnici imaju opciju da glasaju za svoje omiljeno vozilo.

Posebne simpatije pobrali su mali viljuškari, koje su korisnici okarakterisali kao "najslađe i najvrednije i najvoljenije male čuvare sveta". Profesor sa filmske akademije u Pekingu smatra da prenosi gradnje bolnica ljudima pružaju osećanje uključenosti i obaveštenosti u pogledu onoga što se događa.

"Učešće nadgledača pokazuje zabrinutost mladih Kineza zbog epidemije", rekao je on dodavši da prenosi pomažu ljudima u osećaju da imaju "vojnike u bilo kojoj ratnoj situaciji".

S obzirom na činjenicu da je zemlja u stanju karantina, ne čudi ovo iznalaženje alternativnih vidova zabave.

Transportne rute u nekim gradovima su ukinute, radni sati firmi su skraćeni ili u potpunosti obustavljeni. Bioskopi i arene su zatvorene, dok su vlasti najavile smanjenje zabavnog TV programa zarad povećanog publiciteta prevencije epidemije.

Prema poslednjim informacijama, u Kini je od posledica koronavirusa umrlo 213 osoba, dok su 9.692 čoveka zaražena.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je u četvrtak vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj obolelih za nedelju dana više od deset puta povećao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: