Akcija "Bazar": Jedan optuženi priznao krivicu pa osuđen, ostali ponovo oslobođeni

Specijalni sud u Beogradu ponovo je u slučaju poznatom kao "Bazar" oslobodio 21 optuženog za malverzacije sa carinjenjem robe.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.01.2020.

15:46

Akcija
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com

Samo jedan optuženi, koji je priznao krivicu, osuđen je na zatvorsku kaznu.

Ovo suđenje je ponovljeno po nalogu Apelacionog suda, koji je u aprilu prošle godine ukinuo istu ovakvu prvostepenu presudu i naložio da im se suđenje ponovi.

Na novu presudu tužilaštvo za organizovani kriminal ima ponovo pravo žalbe Apelacionom sudu.

Novom prvostepenom presudom svi optuženi su oslobođeni osim Steve Stojkova, koji je priznao krivicu, pa je osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju, jer je neistinito prikazivao količinu robe koju je carinio.

Optužbi su oslobođeni Žarko Radonjić, Dejan Antić, Robert Vukov, Branislav Milošević, Danijel Mandić, Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Nimčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić, Branislav Kecman, Đura Radul, Goran Radul, Sinan Ćosović, Safet Šemsović, Dejan Komarica, Igor Jevđević, Ognjan Blaževski i Nebojša Lojaničić.

U akciji "Bazar" 2012. godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsila je osam službenika Uprave carina i 14 direktora, odnosno privrednika, a kao vođa grupe bio je označen Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moraveks" iz Subotice.

Oni se terete, kako je saopšteno nakon hapšenja, da su pri uvozu, robu iz azijskih i evroazijskih zemalja, za koju inače ne postoji obavezujući cenovnik, carinili po manjim cenima i na taj način oštetili državu.

Carinici se terete da su tokom 2009. i 2010. godine, prihvatali sažete deklaracije o uvozu robe s neistinitim sadržajem, na osnovu računa inostranih dobavljača, a u kojima su uneti lažni podaci o vlasništvu i ceni robe.

Na osnovu takvih falsifikovanih podataka, roba je carinjena, saopšteno je tada iz policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: