Vučić: Ne pada mi na pamet da odustanem VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne vidi kako je trenutno moguće postići neko kompromisno rešenje između Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Pročitajte još:

"SAD su moćne,ali ne mogu same da uvedu Kosovo u UN"

Vučić je dodao da mu, uprkos tome, "ne pada na pamet" da odustane od borbe za to rešenje i da ne učestvuje u tom procesu.

Nakon razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom, Vučić je podsetio da je sa svojim sagovornikom razgovarao o propuštenim šansama i o tome šta je bilo moguće uraditi, kada je bilo predloga o tome da se postigne kompromisno rešenje.

"Ne postoji niko ko tada nije izgovorio najgore gadosti i o meni i o Srbiji, pa i o Albancima. Kao da se to pitanje ne tiče nas i Albanaca, a samo se nas tiče. A samo mi nismo smeli da odlučujemo ni o čemu. I svi su nam držali pridike o Pandorinoj kutiji i drugačijem rešenju. A na moje pitanje zašto su je oni otvarali priznanjem nezavisnosti 2008. godine i bombardovanjem 1999. godine, odgovor nisam dobio. Kao i na pitanje zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ista prava kao Albanci u Makedoniji. Nema odgovora niti će ga biti", rekao je on.

Vučić je rekao da Srbi moraju da nauče da ih doživljavaju kao gubitnike i nekoga ko mora da plati visoku cenu za devedesete godine da bi postali deo civilizovanog sveta.

"Šta mi možemo da prihvatimo - to je na nama da odlučimo, ali je u našem interesu da prihvatimo kompromis", rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbiji dosta ratova, jer je imala previše mrtvih u ratovima u 20. veku, i da je vrhunski interes da se očuva mir.

"To je suština svega. Ekonomski napredak ne može bez mira i stabilnosti. Prestigli smo BiH po platama i stigli Crnu Goru a zaostajali smo 150 evra. Ali to ne znači da treba da prihvatimo poniženje", rekao je on.

strana 1 od 126 idi na stranu