Vučić: Ne pada mi na pamet da odustanem VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne vidi kako je trenutno moguće postići neko kompromisno rešenje između Beograda i Prištine.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.01.2020.

14:15

Vučić: Ne pada mi na pamet da odustanem VIDEO
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Vučić je dodao da mu, uprkos tome, "ne pada na pamet" da odustane od borbe za to rešenje i da ne učestvuje u tom procesu.

Nakon razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom, Vučić je podsetio da je sa svojim sagovornikom razgovarao o propuštenim šansama i o tome šta je bilo moguće uraditi, kada je bilo predloga o tome da se postigne kompromisno rešenje.

"Ne postoji niko ko tada nije izgovorio najgore gadosti i o meni i o Srbiji, pa i o Albancima. Kao da se to pitanje ne tiče nas i Albanaca, a samo se nas tiče. A samo mi nismo smeli da odlučujemo ni o čemu. I svi su nam držali pridike o Pandorinoj kutiji i drugačijem rešenju. A na moje pitanje zašto su je oni otvarali priznanjem nezavisnosti 2008. godine i bombardovanjem 1999. godine, odgovor nisam dobio. Kao i na pitanje zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ista prava kao Albanci u Makedoniji. Nema odgovora niti će ga biti", rekao je on.

Vučić je rekao da Srbi moraju da nauče da ih doživljavaju kao gubitnike i nekoga ko mora da plati visoku cenu za devedesete godine da bi postali deo civilizovanog sveta.

"Šta mi možemo da prihvatimo - to je na nama da odlučimo, ali je u našem interesu da prihvatimo kompromis", rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbiji dosta ratova, jer je imala previše mrtvih u ratovima u 20. veku, i da je vrhunski interes da se očuva mir.

"To je suština svega. Ekonomski napredak ne može bez mira i stabilnosti. Prestigli smo BiH po platama i stigli Crnu Goru a zaostajali smo 150 evra. Ali to ne znači da treba da prihvatimo poniženje", rekao je on.
View this post on Instagram

"Veoma sam sreæan što smo danas mogli da ugostimo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, našeg prijatelja Žozepa Borela. Sreæan sam što smo imali dobre, iskrene i otvorene razgovore. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, srpskoj ekonomiji, možemo li da nemamo granice sa EU i da nemamo granice izmeðu sebe jer to bi graðanima i privredi mnogo znaèilo. Srbija je nesumnjivo na evropskom putu, ali sa Rusijom i Kinom imamo dobre odnose. Naša privreda je najbrže rastuæa i to je bolje od svih prognoza. Zahvalio sam se Žozepu Borelu na njegovoj želji da postavi izaslanika i da se lièno angažuje u dijalogu izmeðu Beograda i Prištine." - Predsednik Vuèiæ nakon sastanka sa visokim predstavnikom #EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: