"SAD su moćne, ali ne mogu same da uvedu Kosovo u UN"

Šef diplomatije EU Žosep Borel izjavio je da, iako SAD jesu moćna država, one ne mogu same da ponude stolicu tzv. Kosovu u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2020.

13:35

EPA/ Mariscal

"Postoje i druge zemlje, ne samo zemlje EU, već i Kina, Rusija, Indija. I one se pitaju i mislim da svi razumeju da Kosovo mora da bude priznato od celokupne međunarodne zajednice", rekao je Borel.

On je tako odgovorio na pitanje kako će vratiti Beograd i Prištinu za sto i šta EU može da ponudi Prištini, jer se čini da je fokus Prištine na SAD, jer im je glavni cilj stolica u UN.

"Vašington je mnogo moćan, ali ne može da ponudi Kosovu stolicu u UN", rekao je Borel i ukazao da se pitaju i druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, kao članice Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da nema razlika između pristupa SAD i Evropske unije dijalogu Beograda i Prištine i dodao da se nada skorom obnavljanju dijaloga između Prištine i Beograda.

"Nadam se da će se to uskoro desiti. Kada se to desi, EU će biti spremna da nastavi sa posredovanjem u dijalogu", rekao je Borel.

On je istakao da nije na EU da odluči šta će biti rezultat dijaloga, već da je to na Srbiji i Kosovu, ali da EU mora da se angažuje snažnije u posredovanju nego poslednjih meseci.

Za njega je, kaže, Zapadni Balkan deo Evrope, i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana, poručio je.

Zato je, ističe, i došao u posetu regionu, a krenuo je od Kosova, jer kaže, postoji važan posao koji treba da se uradi, a razgovori između Kosova i Srbije treba da se obnove.

"Ovo je moja prva poseta Zapadnom Balkanu i ja sam hteo to da uradim, jer je za mene Zapadni Balkan deo Evrope i više od toga, treba da bude deo EU, geografski, kulturološki, kroz ekonomske veze, i najvažnije, zbog aspiracija građana", rekao je Borel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: