Stotine građana EU želi da ode iz Kine

Gotovo 600 državljana zemalja EU želi da se vrati iz Kine zbog širenja novog kornavirusa, saopštila je danas Evropska komisija

Izvor: Beta
Podeli
EPA/ NEIL HALL
EPA/ NEIL HALL

"Određen broj evropskih državljana u Kini bi hteo da napusti tu zemlju, taj broj je sada oko 600 i za sada ne mogu to da urade", rekao je Janez Lenarčić, komesar zadužen za upravljanje krizom.

On je rekao da su to državljani Austrije, Belgije, Bugarske, Nemačke, Španije, Finske, Francuske, Italije, Letonije, Holandije, Poljske, Portugalije, Rumunije i Velike Britanije.

Neke zemlje članice nisu još dostavile sve podatke o svojim državljanima. Francuska je juče aktivirala mehanizam EU za civilnu zaštitu da bi se bolje koordinisao povratak Evropljanja iz Vuhana, epicentra epidemije novog koronavirusa.

Lenarčić je rekao da su francuske vlasti sada u bliskom kontaktu s kineskim da bi utvrdile operativne detalje za najavljene letove aviona za evakuaciju.

Za sada su predviđena samo dva leta za vraćanje ljudi iz Kine, a Evropska komisija će sufanisirati troškove prevoza.

Evropska komisija poziva na smirenost i strpljenje zbog kompleksne situacije.

Komesarka za zdravstvo Stela Kirijakidis je podsetila da je osam slučajeva obolelih od koronavirusa potvrđeno u Evropi: po četiri u Francuskoj i Nemačkoj. Evropska komisija je preporučila svojem osoblju da prekine ili odloži sva putovanja u Kinu koja nisu hitna.

Hrvatska kao predsedavajuća Evropskim savetom razmatra organizovanje vanrednog sastanka evropskih ministara zdravstva narednih dana.

strana 1 od 573 idi na stranu