"Postoji mešanje Srbije u naše unutrašnje stvari"

Šef diplomatije Crne Gore Srđan Darmanović optužio je Srbiju da se meša u unutrašnje stvari te zemlje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.01.2020.

15:45

Ilustracija: Depositphotos/ xload

On je poručio da će se, kako je rekao, za ovu situaciju naći rešenje, preneo je portal podgoričke Pobjede.

Darmanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom, u Podgorici rekao da šef srpske diplomatije Ivica Dačić zna da se u Crnoj Gori ne vodi antisrpska politika, ali, dodao je, izjave političara služe drugim ciljevima.

Crna Gora se vodi državnim interesima i prepoznata je po politici dobrosusedstva”, naveo je Darmanović.

Dodao je da je neminovno da se mora razgovarati o primeni Zakona o slobodi veroispovesti i ističe da su potpisani ugovori sa svim verskim zajednicama, te da se to mora učiniti i sa SPC.

"Mitropolija crnogorsko primorska ima svoje mišljenje o Zakonu, koristi svoje pravo na proteste i to je ono sto imamo na delu. Postoji mešanje Srbije u naše unutrašnje stvari, ali naći će se rešenje i za ovu situaciju", poručio je Darmanović.

Rekao je da se odnosi države i crkve moraju regulisati zakonom, a siguran je, kaže, da će tada mnoge izjave postati izlišne.

"Koliko će to uzeti vremena, to ćemo da vidimo, svaka situacija mora imati svoje rešenje. Ne treba imati osećaj drame i to je najbolji put za rešavanje sutuacije", istakao je Darmanović.

Na pitanje da pojasni šta je tačno uradio ministar savetnik u Ambasadi Crne Gore u Beogradu, zbog kojih je srpski šef diplomatije najavio recipročne mere, Darmanović je kazao da “Crna Gora nikada ne bi posezala za ovakvim odgovorom da se ne radi o ozbiljnjim stvarima”.

"To nije naš način vođenja politike prema susedima. Ambasada je obaveštena o svemu. To što se zemlje odlučuju na reciprocitet, to je drugo pitanje, ali mi smo uradili ono što smo mislili da je primereno", rekao je Darmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: