"Palestinci se ne prodaju"

Palestinski predsednik Mahmud Abas poručio je Donaldu Trampu i Benjaminu Netanjahuu da Palestinci i njihova prava nisu na prodaju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.01.2020.

21:20

Getty images/Kevin Hagen

Abas je procenio da mirovni plan predsednika SAD predstavlja "zaveru".

"Rekao sam Trampu i Netanijahuu da Jerusalim nije na prodaju, sva naša prava nisu na prodaju i nisu za potkusurivanje. A vaš sporazum, zavera, neće proći", rekao je Abas u televizijskom obraćanju u Ramalahu.

"Izuzetan plan"

EPA/ MICHAEL REYNOLDS
Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je mirovni plan američkog predsednika Donalda Trampa kao "izuzetan" i da predstavlja "realan put ka trajnom miru".

"Ovo je istorijski dan. I danas ste iscrtali svetlu budućnost, sjajnu budućnost za Izraelce, Palestince i region", rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare pored Trampa u Vašingtonu, a njegov plan uporedio sa odlukom bivšeg predsednika SAD Harija Trumana 1948. godine da prizna izraelsku državu.

"Danas ste postali prvi svetski lider koji je priznao izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji koja su ključna za našu bezbednost i za naše nasledje", rekao je Netanijahu koristeći biblijska imena za Zapadnu obalu.

Trampov plan predviđa stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, ali se od Palestinaca zahteva da prihvate uslove koje prethodno nisu bili spremni da razmotre, kao što je opstanak jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Netanijahu je podsetio da SAD priznaju Jerusalim kao nedeljivu prestonicu Izraela i objasnio da plan predviđa da palestinska prestonica bude locirana u naselju Abu Dis na obodu Jerusalima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: